Gradske institucije, ustanove i preduzeća

Home / Gradska uprava / Gradske institucije, ustanove i preduzeća

Gradske institucije

Svoje aktivnosti sprovodi na teritoriji 35 mjesnih zajednica, a osnovni zadaci su mu revitalizacija ruralnih područja i poboljšanje uslova života na selu, a sve sa ciljem stvaranja povoljnog ambijenta za povratak na ova područja, radi ekspanzivnijeg razvoja poljoprivredne proizvodnje i malih prerađivačkih kapaciteta.

Aktivnosti Gradske razvojne agencije usmjerene su na pružanje pomoći prilikom osnivanja i početka rada preduzetnika. To podrazumijeva pomoć prilikom izrade poslovnog plana, pružanje usluga za definisanje ciljnog tržišta i ciljnih korisnika, kao i izrada marketing-plana, informisanje o pravnom okviru poslovanja i registracije.

Javne ustanove

Ovo je ustanova od posebnog društvenog interesa u oblasti kulture. Osnovna djelatnost je multimedijalnog karaktera i obuhvata: koncerte, izložbe, monodramske predstave, video projekcije, tribine, predavanja, književne manifestacije, kao i aktivnosti klubova i ateljea. Enterijeri Banskog dvora su veoma reprezentativni...

U okviru registrovane djelatnosti, ova ustanova sa javnim ovlašćenjima sprovodi mjere iz oblasti socijalne zaštite, i to: pruža savjetodavne usluge, socijalnu pomoć i usmjerava djecu i omladinu, radi sa usvojenicima, radi na sprječavanju zlostavljanja djece i drugih lica i odlučuje o pravu na socijalnu pomoć.

Sportski centar „Borik“ opremljen je za sve vrste dvoranskih sportova, a naročito je pogodan za odigravanje rukometnih i košarkaških, te utakmica malog fudbala, kao i boks-mečeva i takmičenja u drugim borilačkim vještinama. Dvorana je pogodna i za kulturno-zabavne priredbe, sajmove, velike skupove i slične manifestacije.

Javna preduzeća

Osnovano je 1966. godine kao višekonfesionalno i ateističko, a registrovano je kao "Gradsko groblje" javno komunalno akcionarsko društvo, od društvenog interesa za grad Banju Luku. Organizovano je kao preduzeće koje obavlja pogrebnu djelatnost i osposobljeno je za izvođenje građevinsko-kamenorezačkih radova, od izrade spomenika i grobnica do enterijera u građevinarstvu.

„DEP-OT" je osnovan kao preduzeće 2003. godine, od strane Grada Banja Luka i sedam lokalnih zajednica banjalučke regije (Gradiška, Srbac, Laktaši, Prnjavor, Čelinac, Kotor Varoš i Kneževo), sa ciljem sanacije postojeće deponije u Ramićima, u okviru projekta Svjetske banke pod nazivom „Upravljanje čvrstim otpadom".

Prvi akva-park u Banjoj Luci počeo je sa radom 2007. godine. Tehničkim prijemom, koji je odobren u martu 2007, završena je prva faza izgradnje akva-parka „Akvana", a 5. decembra 2009. svečano je otvoren i Gradski olimpijski bazen, kojim gazduje ovo javno preduzeće.

Osnovna djelatnost “Čistoće“ Komunalno-uslužnog akcionarskog društva je sakupljanje, odvoz i odlaganje svih vrsta gradskog otpada, održavanje higijene javnih površina i razvoj sistema upravljanja otpadom. Sistem upravljanja otpadom omogućava efikasno odvijanje svih aktivnosti vezanih za savremeni tretman otpada.

Zavod za izgradnju a.d. Banja Luka nastao je 1979. godine kao Radna organizacija “Zavod za izgradnju” Banja Luka udruživanjem Preduzeća za izgradnju Banje Luke, Stručne službe SIZ-a stanovanja Banja Luka i Direkcije za izgradnju Regionalnog medicinskog centra Banja Luka. Od nastanka do danas RO “Zavod za izgradnju” Banja Luka imao je nekoliko transformacijskih promjena, a od 2004. godine posluje pod nazivom Zavod za izgradnju a.d. Banja Luka.