ТУРИЗАМ

Home / ТУРИЗАМ

Упознај Бању Луку

Бања Лука је модеран европски град, препознатљив центар у регионалном окружењу. Безбједна, хумана и урбана средина здравог живота са богатим културним и спортским садржајима у којој се препознају и валоризују предузетништво, знање, способност и резултати. У политичко-територијалној организацији простора Републике Српске, која се састоји од општина и градова, град Бања Лука (раније општина) је највећа политичко-територијална јединица са површином од 1.239 квадратних километара.

Универзитетски, привредни, финансијски, политички и административни је центар Републике Српске (једног од два ентитета у Босни и Херцеговини) и са 180.053 (резултати пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ – октобар 2013. године).

Бања Лука је смјештена у котлини, на надморској висини од 164 метра и на прелазу између Динарских планина на југу и Панонског базена на сјеверу. Град припада средњоевропској временској зони (GMT+1) и има умјерено-континенталну климу, са преовладавајућим утицајима панонског простора. Средња годишња температура је 10,7 степени Целзијуса, средња јануарска 0,8, док је средња јулска температура 21,3 степена Целзијуса.

Због великог броја зелених површина (паркова и алеја), Бања Лука носи епитет „град зеленила“. Називају је и „градом младих, спорта и културе“.

Истражи Бању Луку

Бања Лука има огроман туристички потенцијал. Природни ресурс од посебног значаја је ријека Врбас, која је погодна за водене спортове као што су кајак, рафтинг и спортски риболов. Специјални чамац који се може видјети само на овој ријеци је назван „дајак“ и даје Врбасу посебну привлачност. Због великог броја зелених површина (паркова и алеја), Бања Лука носи епитет „град зеленила“. Називају је и градом младих, спорта и културе, а позната је и по бањолучком ћевапу, Нектар пиву, сиру Траписту и, већ поменутном, специфичном дајак чамцу.

У Бањој Луци можете доживјети дух различитих култура, које су се преплитале на овом простору и посјетити велики број културно-историјских споменика, као свједока различитих епоха и људског стваралаштва. Посебно је интересантна тврђава Кастел, која се налази у центру града.

Околина је веома атрактивна са својим природним и културним насљеђем, као што је кањон Врбаса и плато планине Мањача, удаљене око 12 километара од центра града. Специфичне природне околности, омогућиле су развој авантуристичког туризма, као интегралног туристичког производа. Од изграђених капацитета за овај вид туризма, посебно је потребно истакнути инфраструктуру која омогућује ноћни рафтинг, јер освјетљена рафтинг стаза представља свијетски раритет и основу дугорочних планирања развоја авантуризма као туристичког производа.

Уз рафтинг, ту су и кањонинг, вожња кајаком и дајаком, слободно пењања, брдски бициклизам, пјешачење, вожња квадовима, параглајдинг и тандем скок.

 

Стратегија развоја туризма

Погледајте Стратегију развоја туризма града Бања Лука 2013-2020. године …

Стратегија развоја туризма града Бања Лука

Погледај

Видео снимци старе Бање Луке

01) ГОВЕДАРНИЦА, 1940. ГОДИНЕ (8мм филм), снимио: Александар Бојко (из колекције Горана Бараћа – Бања Лука)

02) ПРИЗОРИ СА ВРБАСА, 1940. ГОДИНЕ (8мм филм), снимио: Александар Бојко (из колекције Горана Бараћа – Бања Лука)

03) ГРАДСКИ ПРИЗОРИ, 1961. ГОДИНЕ (8мм филм), снимио: Љубинко Бато Смољановић (из колекције Горана Бараћа – Бања Лука)

04) ГРАДСКИ ПРИЗОРИ, 1974. ГОДИНЕ (супер 8 филм), снимио: Љубинко Бато Смољановић (из колекције Горана Бараћа – Бања Лука)

05) ТРЖНИЦА, 1975. ГОДИНЕ (супер 8 филм), снимио: Слободан Станишић (из колекције Горана Бараћа – Бања Лука)

06) ГРАДСКИ ПРИЗОРИ, 1977. ГОДИНЕ (супер 8 филм), снимио: Љубинко Бато Смољановић (из колекције Горана Бараћа – Бања Лука)