Упознај Бању Луку

модеран европски град, препознатљив центар у регионалном окружењу

Home / Посјетиоци / Упознај Бању Луку

Бања Лука је модеран европски град и препознатљив центар у регионалном окружењу. Безбједна, хумана и урбана средина здравог живота са богатим културним и спортским садржајима у којој се препознају и валоризују предузетништво, знање, способност и резултати.

У политичко-територијалној организацији простора Републике Српске, која се састоји од општина и градова, град Бања Лука (раније општина) је највећа политичко-територијална јединица са површином од 1.239 квадратних километара.

Универзитетски, привредни, финансијски, политички и административни је центар Републике Српске (једног од два ентитета у Босни и Херцеговини) и са 180.053 становника (резултати пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ, октобар 2013. године. Извор: Републички завод за статистику).

Бања Лука је смјештена у котлини, на надморској висини од 164 метра и на прелазу између Динарских планина на југу и Панонског базена на сјеверу. Град припада средњоевропској временској зони (GMT+1) и има умјерено-континенталну климу, са преовладавајућим утицајима панонског простора. Средња годишња температура је 10,7 степени Целзијуса, средња јануарска 0,8, док је средња јулска температура 21,3 степена Целзијуса.

Географски подаци

Површина: 1.239 км2
Становништво: 180.053 (резултати пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ, октобар 2013. године. Извор: Републички завод за статистику)
Координате: 44o 46’ сјеверно 17o 11’ источно
Надморска висина: 164 м

Остали подаци

Клима: умјерено – континентална (средња годишња тепмература – 10,7 oC)
Временска зона: средњоевропска (GMT+1)
Телефонски код: +387 51
Валута: Конвертибилна марка (КМ)
Поштански број: 78 000

Због великог броја зелених површина (паркова и алеја), Бања Лука носи епитет „град зеленила“. Називају је и „градом младих, спорта и културе“.

Дан града обиљежава се 22. априла, када је Бања Лука у Другом свјетском рату ослобођена од фашизма. За Дан града установљене су сљедеће награде и признања: Кључ града Бање Луке, са Повељом „Почасни грађанин града Бање Луке“; Златни грб града Бање Луке; Плакета града Бање Луке и награда града Бање Луке-младима.
Слава града је Спасовдан.