Радна тијела градоначелника

Home / Почетна / Радна тијела градоначелника

Високи савјет градоначелника

Високи савјет градоначелника је тијело које је формирано први пут и чине га стручњаци из различитих области који су својим радом и резултатима доказали да могу да дају значајан допринос друштву. Намјера која је руководила овај процес јесте учешће најкомпетентнијих људи и њихова савјетодавна улога у процесу вођења града. Високи савјет своје рад базира на правилима струке и науке, придржава се највиших етичких норми, а чланови свој рад врше на добровољној бази, без накнаде.

Ово је самостално, независно и стручно тијело, које нема карактер органа власти, али је својом стручношћу и искуством укључено у доношење одлука од важности за Бању Луку и њене грађане. Савјет је именован у сљедећем саставу:

Душко Певуља

Професор на Филолошком факултету у Бањој Луци на Студијском програму српског језика и књижевности. Бави се историјом и поетиком српске књижевности. Обављао је дужност потпредсједника „Друштва наставника српског језика и књижевности Републике Српске“. Био је главни уредник књижевне ревије „Змијање“ и часописа за књижевност и културу „Крајина“. Члан је редакције „Прилога настави српског језика и књижевности“ и главни уредник часописа за филозофију, филологију, науку и умјетност „Српски преглед“. Аутор је многобројних књига и те има изузетно обиман критичко – приређивачки рад.

Дејан Савић

Бивши југословенски и српски ватерполо репрезентативац, тренер, селектор репрезентације Србије. Са Партизаном је освојио титулу шампиона. Као играч дуго година наступао је за Партизан гдје је и почео своју играчку каријеру. Играо је у Шпанији за Барселону и Барселонету, био је у Италији у Флоренцији и Про Реку, добар дио своје каријере провео је у руском Синтезу, а посљедњу сезону провео је у Црвеној звезди, гдје је касније био веома успјешан и трофејан тренер. Са одигране 444 утакмице рекордер је по броју одиграних утакмица за национални тим, а постигао је и 405 голова. Освојио је четири олимпијске, четири свјетске и пет европских медаља са националним тимом.

Миодраг Стојковић

Свјетски признат генетичар, дио групе која је кандидовала научнике из области медицине за Нобелову награду. До 2021. године радио је као истраживач у болници која припада Медицинском факултету Универзитета Харвард. 2008. године основао је специјалну болницу за лијечење стерилитета. Аутор је и коаутор бројних научних публикација, академски рецензент за више од 30 тијела за додјелу научних пројеката, часописа и регулацију.

Здравко Миовчић

Дипломирани филозоф и дипломирани компаративист, професор филозофије и социологије, магистар наука менаџмента, директор Агенције за развој предузећа – ЕДА Бања Лука. Водио је многобројне међународне пројекте, био је ангажован као међународни експерт. Објавио је више књига, приручника и збирки поезије. Носилац је медаље заслуга за народ Републике Српске од 1995. године.

Миодраг Зец

Докторску дисертацију одбранио на Економском факултету у Београду. Предавао на Економском факултету у Бањој Луци, радио у Институту економских наука у Београду, предавао на Филозофском факултету. Упоредо са радом на основним студијама, ангажован и на постдипломским студијама у Београду, Подгорици, Сарајеву и Бањалуци. Објавио је шест монографија, 40 прилога у Зборницима са научних скупова и преко 160 научних радова у домаћим и страним часописима. Члан је научног друштва економиста Србије и Академије економских наука.

Давид Мастикоса

Композитор млађе генерације, виши асистент на Катедри за музичку теорију и педагогију. Добитник је награде за најбољу музику за савремени филм од стране British Council Ukraine у сарадњи са „ДовженкоЦентр“Његову музику изводе значајни умјетници и ансамбли. Један је од наших најактивнијих композитора филмске и позоришне музике (између осталог и „Лица Лафоре“), пише музику за кратке и анимиране филмове, те музику за позориште. Тренутно похађа докторске студије композиције на Академији умјетности Универзитета у Новом Саду. Холандски Донемус је ексклузивни издавач његове музике, а алумниста је француске школе за таленте.

Сњежана Мрђа Баџа

Генерални директор, одговорни, односно лиценцирани планер, пројектант и ревидент за израду просторно-планске, студијске и техничке документације Урбис центра, инжењер архитектуре. Радила је на многобројним пројектима, спроведбеним документима, студијама изводљивости, урбанистичким плановима, стратегијама саобраћаја. Добитница многобројних награда из области урбанизма.

Наташа Тешановић

Дипломирала на Филолошком факултету у Београду, на одсјеку за њемачки језик и књижевност. Стекла је звање мастер комуниколог, тренутно је докторант на Факултету политичких наука у Бањој Луци. Радила је као новинар и уредник на Српској радио – телевизији, уређивала је ауторску емисију. Аутор је документарног филма „Гаврило Принцип“. До 2018. године уредник и директор Алтернативне телевизије. Била дописник радија Deutsche Welle и WDR (Westfallische Deutsche Rundfunk), те професор њемачког језика на Филозофском факултету у Бањој Луци. 2017. године проглашена је за најменаџера за јужну и југоисточну Европу у области медија и комуникација од стране организације Еуроменаџер. Учестовала је на бројним демократским форумима, округлим столовима и семинарима на тему стања у медијима и политичких односа у БиХ  и региону. Обављала консултантске послове из области медија и комуникација.

Александра Мушић

Професионална кошаркашица, дипломирани менаџер спорт. Каријеру је започела у Младом Крајишнику, а наставила у Израелу, Фрацуској и Аустрији. Радила као тренер више клубова, као спортски директор, као селектор репрезентације Босне и Херцеговине. Предсједник је Хуманитарне организације „Будимо људи“.  Веома активна као волонтер и препознатљива као особа која својим ангажманом даје допринос заједници.

Радослав Раде Савић

Дипломирао у Сарајеву на Филозофском факултету, дугогодишњи радник у спортским организацијама, те некадашњи члан FIBA Конференције за Европу и Комесар FIBA, овлаштени представник Републике Српске у међународним преговорима о статусу спорта у БиХ и Републици Српској. Постигао је значајне спортске резултате клупских и репрезентативних екипа у којима је био ангажован као играч и тренер. Писао је стручне осврте, приказе, рецензије и расправе из области књижевности, српског језика, музике и спорта, добитник награде града Бање Луке за животно дјело.

Љиљана Чекић

Дипломирала је на Електротехничком факултету, а магистрирала и докторирала на Факултету драмских умјетности Универзитета уметности у Београду. Ради као предавач на факултету и као драмски глумац. Освојила је значајне глумачке награде, радила на телевизији и радију.  Учествовала је на многим научним скуповима и пројектима, те је била ангажована као драматург, организатор радионица, уредник и модератор, колумниста, рецензент часописа и научних књига.

Миљка Брђанин

Као члан прве класе драмског одсјека, смјер глума, дипломирала је 2003. године на Академији умјетности у Бањој Луци. Запослена је као стални члан ансамбла Народног позоришта Републике Српске. У сфере дјеловања спадају и форме плеса и модерног балета, којима се као инструктор бавила више година. Као аутор сценског покрета и кореографије потписана је на више награђиваних представа. Добитник је бројних награда и признања за глумачка остварења на многим фестивалима у региону и шире, те добитник „Стеријине награде“ на Стеријином позорју 2018. године.

Александар Чавић

Дипломирани демограф, звање стекао на Природно – математичком факултету Универзитета у Бањој Луци, студент генерације. Завршио и два смјера на студију економије, на оба смјера студент генерације. На Универзитету у Београду завршио мастер академске студије, тренутно студент докторских академских студија геонауке, из области демографије. Резервни ЈЕ официр ВРС. Радио је у привреди, градској администрацији, а тренутно је начелник Службе у Окружном привредном суду. Био је члан Комисије за праћење примјене Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској. Био је ангажован као едукатор и контролор на пројекту дигитализације регистарских списа. Радио је на дигитализацији матичних књига. Предсједник Стручног савјета Удружења породица са четворо и више дјеце.

Тим за израду Стратегије демографског развоја града Бање Луке

Задатак Тима је да у складу са Одлуком о именовању Тима за израду Стратегије демографског развоја Града Бања Лука, изради Стратегију демографског развоја Града Бања Лука у року од девет мјесеци од дана ступања на снагу овог рјешења.

Структуру Тима чине чланови из реда запослених у Градској управи, научни и стручни радници, те представник Популационог фонда Уједињених нација, Мисије у Босни и Херцеговини. Сва питања од значаја за рад Тима биће уређена и регулисана одлукама Тима и Пословником о раду Тима.

Чланови Тима који су запослени у Градској управи, установи чији је оснивач Град Бања Лука и представник Популационог фонда УН, Мисија у БиХ, немају право на накнаду за рад у Тиму. Остали чланови Тима имају право на накнаду за рад, а начин исплате и висина накнаде биће утврђени посебном одлуком градоначелника.

У Тим за израду Стратегије демографског развоја града Бање Луке именују се:

 

 • Мирна Савић – Бањац, Кабинет градоначелника,
 • Валентина Аничић, Кабинет градоначелника,
 • Невена Благојевић – Подрић, Одјељење за друштвене дјелатности,
 • Драшко Валан, Одјељење за друштвене дјелатности,
 • Александар Чавић, мастер демограф,
 • Др Петар Васић, доцент на Одсјеку за демографију Географског факултета Универзитета у Београду,
 • Др Ненад Бабић, доктор медицинских наука,
 • Сандра Добријевић Шипка, магистар социјалног рада,
 • Дејан Прошић, дипломирани демограф и магистар менаџмента у здравству,
 • Маријана Аћимовац, дипломирани географ – демограф,
 • Адриана Басара, дипломирани географ – етнолог и
 • Жељко Благојевић, програмски аналитичар за становништво и развој, Популациони фонд Уједињених нација, Мисија у Босни и Херцеговини.