Дијаспора

Љубав према отаџбини и граду на Врбасу нераскидиве су нити које ће заувијек везати Бању Луку и све наше људе у дијаспори.

Иако је дио нашег становништва одлучио своје животе изградити ван свог града и ван своје земље, Бања Лука остаје њихов град и њихово огњиште, те је дужност Града Бање Луке  да буде спона и да активно ради на очувању, али и на јачању веза са нашом дијаспором и очувањем њихове повезаности са матицом.

Бања Лука је град у којем има мјеста за све нас и њена врата отворена су за све наше грађане, ма гдје се они налазили. Осим тога наша жеља је и да услуге Градске управе буду доступне свима, те смо с тим у вези нашим грађанима у расијању омогућили и једноставнију процедуру за издавање извода и увјерења из матичних књига.

Актуелности

Култура, традиција, језик и обичаји темељ су нашег постојања, али и спона која нас веже, стога је Град Бања Лука опредијељен да активно ради и на јачању сарадње на пољу очувања нашег идентитета.

Подршка пројекту мапирања дијаспоре:

Удружења од значаја за сарадњу са дијаспором:

За сва додатна питања можете нас контактирати на:

dijaspora@banjaluka.rs.ba

Контакт особа: Наташа Костић, самостални стручни сарадник за туризам и односе са дијаспором, Одјељење за привреду и локални економски развој.

Пословна дијаспора

Иако су култура, језик и традиција дубок  коријен и темељ наших веза, боље умрежавање, те јача сарадња и на пословном плану начин је да те везе временом постану нераскидиве.

Град Бања Лука препознао је значај и економски потенцијал наше дијаспоре распострањене широм Европе и свијета, те смо, вођени идејом да заједничком сарадњом можемо направити и боље резултате, израдили платформу за умрежавање појединаца са организацијама и удружењима која се баве сарадњом са дијаспором, али и умрежавање самих удружења међусобом.

Наиме, ово је значајан корак у јачању заједничких веза, што за крајњи циљ има мапирање дијаспоре. Као први корак ка овом циљу јесте и формирање базе која ће нам омогућити бољи увид у структуру људи у расијању.

Олакшице за инвеститоре

  • Уколико инвеситор гради  производни објекат, ослобођен је плаћања накнаде за уређење градског грађевинског земљишта.
  • Уколико инвеститор гради пословни објекaт, а накнaду за изградњу уплати готовински одједном, остварује попуст од 25%  до 30%
  • Инвеститор, који гради пословни или производни објекат, има могућност плаћања накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и ренте у ратама
  • Свим инвеститорима, који су изградили производне и пословне објекте у Пословној зони Рамићи, висина комуналне наканаде се умањује за 50%

На линку испод можете пронаћи табеларни преглед трошкова за будуће инвеститоре, као и олакшице које остварују.

 

У наставку је образац, чијим попуњавањем доприносите формирању базе података која ће нам омогућити квалитетније стратешко дјеловање, а са друге стране отварате себи могућност за лакшу сарадњу са домаћим привредницима.

За остваривање пословне сарадње и размјену пословних контаката, попуните формулар испод.

Формулар за пословну дијаспору

Попуните све неопходне податке и притисните дугме „Пошаљи“, које се налази на крају обрасца.