У 2021. рођено 60 беба више него годину раније

Према извјештајима из матичних књига, Бања Лука је током протекле 2021. године постала богатија за 3.355 малих суграђана.

На подручју града, у години која је иза нас рођено је 60 беба више у поређењу са 2020. годином, када је у књигу рођених извршен упис 3.295 чињеница рођења.

Треба напоменути да су настављене све досадашње добре праксе Града Бање Луке у контексту пронаталитетне политике, те је и током 2021. године Град подржао процес вантјелесне оплодње. Истовремено, уведене су и нове праксе, па је тако исплаћена подршка породиљама, које су стекле потомство у 2021. години, а за те намјене из градског буџета издвојено је око 940.000 КМ.

Такође уведене су и друге мјере подршке бањалучким породицама попут бесплатних уџбеника, а током ове године биће издвојена и средства за суфинансирање приватних вртића у укупном износу од 1,2 милиона КМ.

Заправо, нова градска администрација опредијељена је да се више посвети демографској политици у нашем граду, те се тренутно активно ради на изради Стратегије демографског развоја, за коју ће бити издвојено око 80.000 КМ.

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић