U 2021. rođeno 60 beba više nego godinu ranije

Prema izvještajima iz matičnih knjiga, Banja Luka je tokom protekle 2021. godine postala bogatija za 3.355 malih sugrađana.

Na području grada, u godini koja je iza nas rođeno je 60 beba više u poređenju sa 2020. godinom, kada je u knjigu rođenih izvršen upis 3.295 činjenica rođenja.

Treba napomenuti da su nastavljene sve dosadašnje dobre prakse Grada Banje Luke u kontekstu pronatalitetne politike, te je i tokom 2021. godine Grad podržao proces vantjelesne oplodnje. Istovremeno, uvedene su i nove prakse, pa je tako isplaćena podrška porodiljama, koje su stekle potomstvo u 2021. godini, a za te namjene iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 940.000 KM.

Takođe uvedene su i druge mjere podrške banjalučkim porodicama poput besplatnih udžbenika, a tokom ove godine biće izdvojena i sredstva za sufinansiranje privatnih vrtića u ukupnom iznosu od 1,2 miliona KM.

Zapravo, nova gradska administracija opredijeljena je da se više posveti demografskoj politici u našem gradu, te se trenutno aktivno radi na izradi Strategije demografskog razvoja, za koju će biti izdvojeno oko 80.000 KM.

 Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić