Срушена нелегално саграђена „Кајак тераса“

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Нелегално саграђен угоститељски објекат „Kајак тераса“ данас је срушен.

-Данас смо овдје дошли да исправимо вишегодишње неправде у нашем друштву и пошаљемо јасну и недвосмислену поруку да је Град најважнији и да ниједан појединац не може бити изнад Града, нити било које друге институције – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић који је, уз велики број суграђана, присуствовао завршном укљањању „Kајак терасе“.

Kако је навео, рушењем овог објекта саграђеног без дозвола на градској земљи, почела је градња темеља правне државе и система уређеног у којем сви треба да живимо.

-Данас радимо оно што је давно требало да буде урађено или што није требало ни да се деси. Враћамо градску имовину, оно што је наше. Увјеравали су нас да нисмо у праву, па су оспоравали наша рјешења, али смо пронашли трећи пут. Ово је трећи пут како долазим овдје и како сам раније рекао, када трећи пут дођем завршићу посао – казао је градоначелник.

Правда јесте спора, али колико год била спора – како је навео – бира да се увијек клади на правду.

-Са овог мјеста шаљем још једну поруку, а то је да ово није уперено против било којег појединца и да овдје сви имају једнака права. Мора такву земљу да направимо. Град без подјела, то је суштина политика за коју се боримо – казао је он.

Управо, рушење и стављање зидина нелегалног објекта у исту раван, како је казао – то је симболика да су сви појединци стављени у исту раван.

Уклањање нелегалног објекта „Kајак терасе“ прошло је мирно, уз већи број окупљених суграђана.

Иначе, инвеститор је јуче започео са уклањањем „Кајак терасе“ по Рјешењу Kомуналне полиције од 28. октобра 2021. године.

Подсјећамо, овај објекат градска инспекција је затворила у марту ове године. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поништило је то рјешење и предмет вратило Граду на поновни поступак.

Новом контролом и рјешењем комуналне полиције 28. октобра 2021. године донесено је рјешење којем је инвеститору привременог дијела објекта у којем се налази угоститељски објекат „Kајак тераса“ наложено да у року од осам дана од дана достављања рјешења исти уклони са дијела јавне површине, јер је објекат нелегално саграђен на градском земљишту.

На ово рјешење комуналне полиције, инвеститор је изјавио жалбу градоначелнику, а од Управне инспекције у Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске затражио је инспекцијски надзор над примјеном Закона о општем управном поступку, а у вези са Законом о комуналној полицији.

Главни управни инспектор контролом, коју је обавио 12. новембра 2021. године – није утврдио повреде прописа из надлежности управне инспекције током надзора у Ођељењу комуналне полиције, чиме су отклоњене препреке за уклањање нелегалног објекта „Kајак тераса“ што је данас и учињено.