Upoznaj Banju Luku

moderan evropski grad, prepoznatljiv centar u regionalnom okruženju

Home / Posjetioci / Upoznaj Banju Luku

Banja Luka je moderan evropski grad i prepoznatljiv centar u regionalnom okruženju. Bezbjedna, humana i urbana sredina zdravog života sa bogatim kulturnim i sportskim sadržajima u kojoj se prepoznaju i valorizuju preduzetništvo, znanje, sposobnost i rezultati.

U političko-teritorijalnoj organizaciji prostora Republike Srpske, koja se sastoji od opština i gradova, grad Banja Luka (ranije opština) je najveća političko-teritorijalna jedinica sa površinom od 1.239 kvadratnih kilometara.

Univerzitetski, privredni, finansijski, politički i administrativni je centar Republike Srpske (jednog od dva entiteta u Bosni i Hercegovini) i sa 180.053 stanovnika (rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, oktobar 2013. godine. Izvor: Republički zavod za statistiku).

Banja Luka je smještena u kotlini, na nadmorskoj visini od 164 metra i na prelazu između Dinarskih planina na jugu i Panonskog bazena na sjeveru. Grad pripada srednjoevropskoj vremenskoj zoni (GMT+1) i ima umjereno-kontinentalnu klimu, sa preovladavajućim uticajima panonskog prostora. Srednja godišnja temperatura je 10,7 stepeni Celzijusa, srednja januarska 0,8, dok je srednja julska temperatura 21,3 stepena Celzijusa.

Geografski podaci

Površina: 1.239 km2
Stanovništvo: 180.053 (rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, oktobar 2013. godine. Izvor: Republički zavod za statistiku)
Koordinate: 44o 46’ sjeverno 17o 11’ istočno
Nadmorska visina: 164 m

Ostali podaci

Klima: umjereno – kontinentalna (srednja godišnja tepmeratura – 10,7 oC)
Vremenska zona: srednjoevropska (GMT+1)
Telefonski kod: +387 51
Valuta: Konvertibilna marka (KM)
Poštanski broj: 78 000

Zbog velikog broja zelenih površina (parkova i aleja), Banja Luka nosi epitet „grad zelenila“. Nazivaju je i „gradom mladih, sporta i kulture“.

Dan grada obilježava se 22. aprila, kada je Banja Luka u Drugom svjetskom ratu oslobođena od fašizma. Za Dan grada ustanovljene su sljedeće nagrade i priznanja: Ključ grada Banje Luke, sa Poveljom „Počasni građanin grada Banje Luke“; Zlatni grb grada Banje Luke; Plaketa grada Banje Luke i nagrada grada Banje Luke-mladima.
Slava grada je Spasovdan.