Obilježavamo Evropsku sedmicu mobilnosti: Pješačite ili vozite bicikl umjesto automobila

Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi! Slogan je ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti u čije obilježavanje će se uključiti i Grad Banja Luka, zajedno sa još 2.800 gradova iz cijelog svijeta.

Tako će u našem gradu od 16. do 22. septembra biti organizovano više događaja i aktivnosti, kojim će se ukazati na značaj zdrave životne sredine, pješačenja, biciklizma i što manje automobilskog saobraćaja.

Centralni događaj, kao i svake godine je Dan bez automobila koji se obilježava 22. septembra. Tog dana, u našem gradu biće održana biciklijada u organizaciji Banjalučke kritične mase i Centra za životnu sredinu, uz podršku Grada Banja Luka.

Grad će, povodom Evropske sedmice mobilnosti, pokloniti sugrađanima 20 godišnjih kartica za „BL bajk“.

I ove godine na saobraćajnom poligonu na Trgu Krajine, predstavnici Auto-moto saveza Republike Srpske vršiće cjelodnevnu obuku najmlađih učesnika u saobraćaju.

U subotu, 18. septembra, panoramski mini bus voziće besplatno na omiljeno izletište Banjalučana.

Iz programa izdvajamo i projekciju filma o urbanoj mobilnosti u Parku „Mladen Stojanović“, te izložbu radova studenata Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta pod nazivom „15 kilometara biciklom“.

Uz službe Grada, u organizaciji ovih događaja u Banjoj Luci učestvuju i: Univerzitet u Banjoj Luci, Auto-moto savez Republike Srpske, Centar za životnu sredinu i Udruženje „Banjalučka kritična masa“, a sponzori su: Sport šop „Jošo“, „Kapriolo“, „Šimano“, „Soković sport“, „Movero“, Tržni centar „Delta planet“ i „Tropik“.

Podsjećamo, upravo s ciljem promovisanja zdravog života i zaštite životne sredine kroz smanjenje upotrebe motornih vozila, postavljeni su parkinzi za bicikle na više lokacija u gradu, kao i za zaposlene u Gradskoj upravi. Nova gradska administracija pronašla je i modalitet da svoje zaposlene motiviše da biciklom dolaze na posao. Sugrađanima su na raspolaganju i javni bicikli odnosno „BL-bajk“, koji se nalazi na pet lokacija u gradu.

U nacrtu su projekti za definisanje biciklističkih traka u okviru kolovoza u centralnoj gradskoj zoni.

Namjera Grada je da se ide i u pravcu poboljšanja uslova javnog prevoza putnika, kako bi ga sugrađani što više koristili.