Обиљежавамо Европску седмицу мобилности: Пјешачите или возите бицикл умјесто аутомобила

Крећимо се одрживо! Останимо здрави! Слоган је овогодишње Европске седмице мобилности у чије обиљежавање ће се укључити и Град Бања Лука, заједно са још 2.800 градова из цијелог свијета.

Тако ће у нашем граду од 16. до 22. септембра бити организовано више догађаја и активности, којим ће се указати на значај здраве животне средине, пјешачења, бициклизма и што мање аутомобилског саобраћаја.

Централни догађај, као и сваке године је Дан без аутомобила који се обиљежава 22. септембра. Тог дана, у нашем граду биће одржана бициклијада у организацији Бањалучке критичне масе и Центра за животну средину, уз подршку Града Бања Лука.

Град ће, поводом Европске седмице мобилности, поклонити суграђанима 20 годишњих картица за „БЛ бајк“.

И ове године на саобраћајном полигону на Тргу Крајине, представници Ауто-мото савеза Републике Српске вршиће цјелодневну обуку најмлађих учесника у саобраћају.

У суботу, 18. септембра, панорамски мини бус возиће бесплатно на омиљено излетиште Бањалучана.

Из програма издвајамо и пројекцију филма о урбаној мобилности у Парку „Младен Стојановић“, те изложбу радова студената Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета под називом „15 километара бициклом“.

Уз службе Града, у организацији ових догађаја у Бањој Луци учествују и: Универзитет у Бањој Луци, Ауто-мото савез Републике Српске, Центар за животну средину и Удружење „Бањалучка критична маса“, а спонзори су: Спорт шоп „Јошо“, „Каприоло“, „Шимано“, „Соковић спорт“, „Моверо“, Тржни центар „Делта планет“ и „Тропик“.

Подсјећамо, управо с циљем промовисања здравог живота и заштите животне средине кроз смањење употребе моторних возила, постављени су паркинзи за бицикле на више локација у граду, као и за запослене у Градској управи. Нова градска администрација пронашла је и модалитет да своје запослене мотивише да бициклом долазе на посао. Суграђанима су на располагању и јавни бицикли односно „БЛ-бајк“, који се налази на пет локација у граду.

У нацрту су пројекти за дефинисање бициклистичких трака у оквиру коловоза у централној градској зони.

Намјера Града је да се иде и у правцу побољшања услова јавног превоза путника, како би га суграђани што више користили.