Бања Лука домаћин Осме конференције омладинског рада – КОРА 8

 Фото: Град Бања Лука

Фото: Град Бања Лука

Бања Лука је домаћин Осме конференције омладинског рада – КОРА 8 у Републици Српској.

Професионализација омладинских радника, сигурност младих на интернету и дигитализација техничких аспеката омлдинског рада теме су овогодишње Конференције, коју организују  НВО „М.О.Ц.А.Р.Т Републике Српске – Мрежа омладинских центара за анимирање, развој и трениг“ и „Perpetuum mobile – Институт за равој младих и заједнице, као секратријат Мреже.

Имајући у виду да се 25. новембра обиљежава Међународни дан борбе против насиља над женама, симболичним пуштањем наранџастих балона, активисти омладинских организација подржали су борбу против насиља над женама.

Конференција окупља кључне актере у раду са младима међу којима су свакако и представници републичких и локалних институција, па је отварању Конференције присуствовала и савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало која је казала да је веома значајно што је Бања Лука домаћин овогодишње Конференције омладинског рада – као једног од најважнијих догађаја за младе и омладинске политике у Републици Српској.

– У протеклом периоду потрудили смо се да простор Дома омладине преуредимо и прилагодимо, те да га ставимо на располагање младим људима, па ме изузетно радује што се Конференција на којој учествује преко стотину младих одржава управо на овом мјесту – поручила је савјетница Шукало, додавши да је циљ и био да се младима обезбиједи мјесто на којем ће моћи несматано спроводити све своје активности.

Извршни директор Института Perpetuum mobile – Секретаријата мреже М.О.Ц.А.Р.Т., Илија Трнинић казао је да је одржавање ове Конфереције изузетно значајан догађај, на којем ће се обрадити теме од значаја за младе људе и њихов развој.

– Осим што је симболично подржана борба против насиља над женама, млади ће имати прилику да на Конференцији дискутују и о другим важним темама. С обзиром на то да је посљедња конференција одржана прије пандемије, значај Осме конференције огледа се управо у темама које ће обухватити промоцију здравих животних стилова у доба пандемије, али и теме сигурности младих на интернету са фокусом на утицај интернета на девијантно и насилно понашање, те многе друге теме – поручио је Трнинић.

Он је истакао да су учесници Конференције пристигли из бројних градова Републике Српске и БиХ, а да је главни циљ да они пошаљу поруку о правцу којим треба да се крећу млади, па ће тако по завршетку дводневних сусрета закључци које млади донесу на Конференцији бити упућени Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске, како би исти били уврштени у документ „Омладинска политика Републике Српске“.

Помоћница министра за породице, омладине и спорта Републике Српске Бранка Малешевић казала је да Министарство тренутно ради на изради Омладинске политике за наредних пет година, те да ће закључци Конференције свакако послужити као темељ и идеја при изради овог значајног документа.