Кампања „16 дана активизма“: У Дому омладине изложба „Руке стварају живот без насиља“

У оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“, у просторијама Дома омладине отворена је изложба „Руке стварају живот без насиља“.

Град Бања Лука, како је истакла Невена Благојевић – Подрић, овлаштени потписник у Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику – редовно подржава активности Фондације „Удружене жене Бања Лука“, које организују с циљем подизања свијести  о спречавању насиља над женама и дјевојчицама.

-Сваке године подржавамо кампању „16 дана активизма“ путем различитих активности. Данас из Дома омладине позивамо суграђане да посјете ову изложбу, коју су радиле жене штићенице Сигурне куће – казала је она.

Како су казали из Фондације „Удружене жене Бања Лука“, изложбом су обухваћени различити радови који су настали у оквиру радно – окупационе терапије са женама и дјецом, који користе посебну мјеру подршке у Сигурној кући.

У име Фондације, Амела Башић – Томић, координаторица Сигурне куће захвалила је Граду Бањој Луци, Центру за социјални рад и члановима других невладиних организација што су доласком подржали изложбу у Дому омладине.

-Град Бања Лука је финансијски подржао реализацију ове кампање, што нам је од изузетног значаја – истакла је она.

Како је казала, изложба „Руке стварају живот без насиља“ представља једну од превентивних активности у оквиру кампање „16 дана активизма“, кроз коју је омогућено и члановима локалне заједнице да се укључе и на тај начин дају свој допринос борби против овог великог друштвеног проблема.

Изложба у Дому омладине трајаће 25. и 26. новембра у периоду од 11 до 17 часова. Продајног је карактера, а сав приход биће уручен женама које су креаторке продатих производа.

„Ниси сама“: СОС телефон 1264
Ова фондација има дугогодишње искуство у пружању психолошке подршке женама и дјеци жртвама насиља путем СОС телефона за жене жртве насиља који су успоставили почетком 1997. године. Позивом на СОС телефон 1264, који је активан 24 часа, жртве насиља у породици или других облика родно заснованог насиља могу добити психолошку подршку, информације о заштити својих права и процедурама заштите права пред институцијама. СОС позив је бесплатан и анониман уколико особа која тражи помоћ то жели. Позивом на СОС телефон такође може се пријавити насиље или добити информације и савјет како помоћи женама и дјеци жртвама насиља у вашем блиском окружењу.