Banja Luka dobila humanu česmu

 Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić

Banja Luka je dobila javnu česmu nazvanu „humana česma“ u centru grada, koja je puštena u funkciju tokom prve posjete gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić gradu na Vrbasu.

Ista takva česma, kako je najavio gradonačelnik Draško Stanivuković, biće izgrađena u Sarajevu kao poklon Banje Luke tom gradu.

-Sarajevo i Banja Luka imaće iste česme koje će služiti istoj svrsi, a to je građanima što i jeste suština svega. Vrijeme je da nakon dugo godina o razlikama, počemo pričati o onom što je zajedničko u ova dva grada, za početak su to dvije mlade osbe koje gledaju u budućnost i ove humane česme koje će nas podsjećati na ove važne poruke – istakao je gradonačelnik.

Inspiracija prilikom projektovanja gradske humane česme bile su mistične kamene kugle pronađene u potoku šume u okruženju Banje Luke, za koje geolozi tvrde da su nastale prirodnim putem, dok drugi da su djelo drevnih civilizacija. Dizajn javne gradske česme zamišljen je kao tri kugle u tri različite dimenzije i funkcioniše na principu dostupnosti svima u tri visine (za odrasle, djecu i osobe sa invaliditetom).

Podsjećamo, prethodno je danas u Gradskoj upravi održan sastanak gradonačelnika Banje Luke sa saradnicima sa delegacijom Sarajeva koju je predvodila gradonačelnica tog grada. Sarajevo će, kako je najavila gradonačelnica Karić, u znak prijateljstva pokloniti Banjoj Luci dječije igralište.

Galerija fotografija: