Na proljeće počinje sa radom bajk šering sistem

Automatski sistem iznajmljivanja javnih bicikala, tzv. „bike sharing“ trebao bi startovati sa radom u Banjaluci na proljeće iduće godine, kao prvi sistem te vrste na prostoru Republike Srpske.

Na osnovu provedene javne nabavke, ovih dana je kao najpovoljniji ponuđač izabrana kompanija „Supermarket“, sa ponuđenom cijenom od  132.000 KM. Ova kompanija je dužna da obezbijedi neophodnu opremu, bicikle i kompjuterski softver za iznajmljivanje bicikala.

-Očekujemo da do proljeća budu postavljeni stanični terminali i da sistem profunkcioniše u praksi. Uvođenjem ovog sistema, želimo da promovišemo zdrav način života, ekologiju i održivi razvoj kroz veću upotrebu bicikala u svakodnevnom životu – kazao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Slaviša Sandić.

Za sada je planirano da u prvoj fazi, na području grada budu instalirane četiri lokacije sa ukupno 30 bicikala, koje će biti opremljene odgovarajućim terminalom i sistemom za iznajmljivanje i parkiranje bicikala.

Zainteresovani korisnici moći će se registrovati internetom, mobilnom aplikacijom, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Dolaskom na terminal i provjerom identifikacije, sistem automatski otključava bicikl.  Po završetku vožnje, korisnik vraća bicikl na jedan od terminala a sistem automatski vrši obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korištenja bicikla.

-Ovim sistemom ćemo omogućiti lakši odlazak na posao, u školu, fakultet, ali i podstaknuti na fizičku aktivnost i poboljšati turističku ponudu našeg grada, i pridružiti se evropskim gradovima koji se opredjeljuju za održivu mobilnost i zaštitu životne sredine – naglasio je Sandić.

On je naglasio da resorno odjeljenje još nije utvrdilo cijene za korištenje sistema, ali obećava da će cijene, u svakom slučaju, biti jako popularne i prihvatljive za svačiji džep. Prema njegovim riječima, upravo će niska cijena iznajmljivanja biti jedan od osnovnih alata za popularisanje ovog oblika prevoza, ali i povećanje broja javnih stanica i bicikala u idućim godinama.

Istovremeno, Sandić naglašava da će gradske vlasti u narednom periodu raditi na izgradnji biciklističkih staza i traka i promociji biciklističkog saobraćaja sa dugoročnim ciljem da u svim većim naseljima budu instalirani terminali za iznajmljivanje bicikla.