Naredna sjednica Skupštine grada 5. novembra

Naredna, 37. sjednica Skupštine grada Banje Luke, biće održana 5. novembra, a na dnevnom redu ove sjednice naći ćese 20 tačaka.

Kako je izjavio gradonačelnik Igor Radojičić, jedna od centralnih tema narednog skupštinskog zasjedanja biće nacrt gradskog budžeta za 2020. godinu, kao i rebalans budžeta za tekuću godinu.

  • Okvir budžeta za sljedeću godine iznosiće oko 146 miliona maraka, s tim da su izvorni prihodi 136 miliona KM. Između ostalog, u ovo su uvršeteni kapitalni projekti kao štu su gradnja mostova u Docu i u Srpskim toplicama, završetak izgradnje vrtića i nastavak izgradnje saobraćajnice u Šargovcu. Kada je u pitanju rebalans, osnovni razlog za uvrštavanje u okvir budžeta je restrrukturisanje gradskog duga u iznosu od 60 miliona maraka – objasnio je Radojičić.

On je dodao da za sve planirane projekte u narednoj godini sigurno tražiti i sredstva iz eksternih izvora, naglašavajući da se u 2020. godini očekuje realizacija i projekta „Voda II“ vrijednog 12 miliona KM, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, ocijenio je da će budžet za iduću godinu imati značajnu razvojnu komponentu kako bi se nastavila dinamika daljeg razvoja grada i relaizacije projekata od značaja za sve građane.

  • Gradske finansije su stabilne i Grad može bez problema da podmiri sve tekuće obaveze, ali i da se posvetui razvoju. Tu smo i da pomognemo drugim lokalnim zajednicama, našim prijateljskim gradovima, pa ćemo tako na narednoj sjednici gradskog parlamenta izdvojiti određena novčana sredstva za pomoć u izgradnji dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici te za nabavku cisterne za vodu u Bihaću, koji potresa teška migrantska kriza – zaključio je Talić.