ПОСПРЕМАЊЕ ГРАДА

Home / ПОСПРЕМАЊЕ ГРАДА
ПОСПРЕМАЊЕ ГРАДА

// ОПИС ПРОЈЕКТА
Поспремање града је пилот пројекат тима за Мале интервенције у простору који за задатак има провјеру механизма радне акцији грађана Бања Луке. Припрема пројекта подразумијева сагледавање позиције, функције и бонитета елемената поплочања, урбаног мобилијара и малих форми на просторном обухвату од Тржнице до Народног позоришта Републике Српске, са циљем дефинисања акупунктурних тачака за просторне интервенције. На основу тога, пројекат је подијељен у двије фазе: припремне активности и радна акција.

Тим за за Мале интервенције у простору и Град Бања Лука спровели су, заједно са бројим институцијама и привредним субјектима, значајан број припремних акција које су претходиле Поспремању града као што су: уклањање крупног отпада, чишћење графита и наљепница, релокација штандова и тоалет кабина на Тргу Крајине, израда новог урбаног мобилијара, поправљање лифта на Тргу итд.

Извођење радне акције планирано је са пет тимова, који ће бити распоређени у зони улица Бана Милосављевића, Господске улице и на Тргу Крајине. На лицу мјеста изводиће се бројни радови, као што су: монтирање новог и поправљање оштећеног мобилијара, детаљно чишћење урбане опреме и бојење мобилијара, уклањање неисправне и неадекватне опреме итд. Циљ пројекта је: подизање квалитета отворених јавних простора у центру града на виши ниво, промоција заједништва, одговорнији однос (брига) о градским просторима и подстицање креативног амбијента у урбаном окружењу (јавних простора у центру града) путем малих интервенција.

Координатори пројекта: др Јелена Станковић (тим пројекта Мале интервенције у простору), др Тања Тркуља (Архитектнонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањој Луци и тим пројекта Мале интервенције у простору), Марија Дејановић Вилхелм (тим пројекта Мале интервенције у простору), др Диана Ступар (Архитектнонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањој Луци и тим пројекта Мале интервенције у простору) и др Миленко Станковић (Архитектнонско-грађевинско-геодетски факултет Универзитета у Бањој Луци и тим пројекта Мале интервенције у простору).

// ПРОЦИЈЕЊЕНА ВРИЈЕДНОСТ
1500 КМ

// РЕАЛИЗАЦИЈА
28. септембар 2019., 9:30-15:00 часова

Пројекат реализују: Тим пројекта Мале интервенције у простору, Град Бања Лука, студенти Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци и заинтересовани грађани и грађанке Бања Луке

Још пројеката