Савић Бањац: Значајна подршка култури, у наредној години већа издвајања

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градска администрација у овој години пружила је значајну подршку култури и за наредну годину планирала повећање средстава за ову област.

Када је ријеч о овогодишњим манифестацијама, у Бањој Луци је одржано више од 20 догађаја из културе, регионалног и међународног карактера, престижних фестивала и књижевних сусрета.

-Након короне која је узела свој данак и у култури, настојали смо да организаторима манифестација омогућимо сву логистичку подршку како би планиране догађаје реализовали. У томе смо успјели – истакла је Мирна Савић Бањац, савјетник градоначелника за културу и социјалну политику.

Од одржаних догађаја, између осталих, ту су: Кочићев збор, Дани Владе Милошевића, Ђурђевдански фестивал дјечије пјесме, Ноћ музеја, Међународни фестивал витештва „Каструм“, Међународни књижевни сусрети, Међународни филмски фестивал „Ухвати филм-Бања Лука“, Међународни фестивал младог глумца „Заплет“, Традиционални концерт „Врапчићи и пријатељи“, фестивал дјечијег музичког стваралаштва „Мали композитор“, Бањалучки хорски сусрети, Регионални фестивал књижевности „Императив“, Театар фест „Петар Кочић“, Бањалучки дани музике, а слиједи нам смотра културног стваралаштва националних мањина, те Књижевна стаза Дjеда Мраза – објављивање прве књиге на свијету.

Како је истакла Савић Бањац, путем јавног позива, Град је финансирао и 31 пројекат из области културно-умјетничког стваралаштва.

-Подржали смо рад културно-умјетничких друштава која чувају традиционалне вриједности народа са ових простора, што Град Бања Лука зна да цијени. Стручна комисија и представници Града обишли су сва културно-умјетничка друштва на територији града, а у циљу стварања јасне слике о њиховом раду и положају, како бисмо исти заједничким снагама и унаприједили – навела је она.

Како је истакла, Град подржава и рад установа културе, као и оркестре, хорове и аматерска позоришта.

-Ова градска администрација одлучила је да се прихвати кључног задатка, а то је израда Акционог плана за Стратегију развоја културе. Такође, Нацртом буџета за 2022. годину планирана су већа издвајања за културу – закључила је Савић Бањац.