Usvojen rebalans budžeta Grada

Skupština grada Banje Luke usvojila je na današnjem zasjedanju rebalans budžeta Grada u iznosu od 164.760.000 KM.

Nakon pauze, sjednica gradskog parlamenta nastavila je sa radom bez Kluba odbornika SNSD-a. -Usvajanje rebalansa pobjeda je Banje Luke – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, naglasivši da ga raduje što su odbornici donijeli racionalnu odluku i ponijeli se odgovorno prema građanima. Kako je kazao ovo je bilo glasanje za Banju Luku, glasanje za sve projekte, koji su na čekanju.

-Siguran sam da ćemo povesti naš grad naprijed. Uvažili smo sve konstruktivne amandmane uložene od strane naših odbornika i ovim rebalansom su obuhvaćene poltike svih stranaka i svih odbornika, a na taj način i treba da radimo kako bi Banja Luka uvijek išla naprijed – naglasio je on.

Zahvalio je odbornicma koji su podržali rebalans, ističući da vjeruje da će i svi budući dobri projekti dobiti podršku u Skupštini.

-Ovo je dokument kojim Banja Luka na dostojanstven način može da završi jednu izazovnu i tešku godinu. Uvjeren sam da ćemo ovakav konsenzus imati i u vezi sa budžetom – zaključio je Stanivuković.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić kazao je da su od početka govorili da je ključ napretka u saradnji svih.

-Borili smo se za izgradnju mosta u Česmi i mosta u Docu i naš zahtjev je prepoznat od strane gradonačelnika, zbog čega smo podržali usvajanje rebalansa, jer nismo imali nijedan valjan razlog da odbijemo –kazao je Stanić.

Kako je kazao, na prijedlog ove stranke – usvojen je i zaključak da gradska administracija svim porodiljama koje do danas nisu predale zahtjev za podršku – dostavi obrazac i spisak potrebne dokumentacije koje bi one popunile i dostavile na isplatu u Gradsku upravu.

Odbornik Saša Lazić iz Narodnog pokreta „Banjaluka zove“ kazao je da usvajanjem rebalansa grad može normalno da funkcioniše.

 

-Ovo je važno i za privredu i za sve građane, kao i za izvršavanje ranije preuzetih obaveza. Po meni je ovo jedna mala ili velika pobjeda demokratije – poručio je Lazić.

 

Odbornik SDS-a Aleksandar Petković kazao je da je ovo mala pobjeda stanovnika Banje Luke da ne bi stao grad, da se ne bi mogao čistiti snijeg kao i izvršavati ostali servisi.

-Počeli smo da dijelimo pomoći za šta i nismo nadležni. Naravno, to možemo raditi ako ima dovoljno para, ali mislim da ih nema i da ih treba usmjeriti u rješavanje infrastrukturnih problema što nam i treba biti prioritet ubuduće – zaključio je on.

 

Usvojeni rebalans sadrži brojne značajne projekte i mjere, a neke od najznačajnijih su izgradnja multifunkcionalnog sportskog centra na Laušu, škole u naselju Ada, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za most u Česmi, zatim izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže, te dječijih igrališta.

 

U rebalansu su i sredstava namijenjena za Strategiju demografske politike grada i Studiju javnog prevoza putnika na području grada. U rebalansu se nalazi i rekonstrukcija i sanacija više školskih objekata na području grada.

 

Na današnjoj sjednici podršku su dobili i prijedlozi izmjena programa uređenja građevinskog zemljišta i zajedničke komunalne potrošnje za 2021. godinu Odjeljenja za saobraćaj i puteve i Odjeljenja za komunalne poslove.

 

Prihvaćeno je i više odluka iz prostorno planske oblasti, zatim odluke o subvenciji u javnom prevozu putnika, te odluka o raspisivanju izbora za izbor savjeta mjesnih zajednica na području grada.