Усвојен ребаланс буџета Града

Скупштина града Бање Луке усвојила је на данашњем засједању ребаланс буџета Града у износу од 164.760.000 КМ.

Након паузе, сједница градског парламента наставила је са радом без Клуба одборника СНСД-а. -Усвајање ребаланса побједа је Бање Луке – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић, нагласивши да га радује што су одборници донијели рационалну одлуку и понијели се одговорно према грађанима. Како је казао ово је било гласање за Бању Луку, гласање за све пројекте, који су на чекању.

-Сигуран сам да ћемо повести наш град напријед. Уважили смо све конструктивне амандмане уложене од стране наших одборника и овим ребалансом су обухваћене полтике свих странака и свих одборника, а на тај начин и треба да радимо како би Бања Лука увијек ишла напријед – нагласио је он.

Захвалио је одборницма који су подржали ребаланс, истичући да вјерује да ће и сви будући добри пројекти добити подршку у Скупштини.

-Ово је документ којим Бања Лука на достојанствен начин може да заврши једну изазовну и тешку годину. Увјерен сам да ћемо овакав консензус имати и у вези са буџетом – закључио је Станивуковић.

Одборник Уједињене Српске Невен Станић казао је да су од почетка говорили да је кључ напретка у сарадњи свих.

-Борили смо се за изградњу моста у Чесми и моста у Доцу и наш захтјев је препознат од стране градоначелника, због чега смо подржали усвајање ребаланса, јер нисмо имали ниједан ваљан разлог да одбијемо –казао је Станић.

Како је казао, на приједлог ове странке – усвојен је и закључак да градска администрација свим породиљама које до данас нису предале захтјев за подршку – достави образац и списак потребне документације које би оне попуниле и доставиле на исплату у Градску управу.

Одборник Саша Лазић из Народног покрета „Бањалука зове“ казао је да усвајањем ребаланса град може нормално да функционише.

 

-Ово је важно и за привреду и за све грађане, као и за извршавање раније преузетих обавеза. По мени је ово једна мала или велика побједа демократије – поручио је Лазић.

 

Одборник СДС-а Александар Петковић казао је да је ово мала побједа становника Бање Луке да не би стао град, да се не би могао чистити снијег као и извршавати остали сервиси.

-Почели смо да дијелимо помоћи за шта и нисмо надлежни. Наравно, то можемо радити ако има довољно пара, али мислим да их нема и да их треба усмјерити у рјешавање инфраструктурних проблема што нам и треба бити приоритет убудуће – закључио је он.

 

Усвојени ребаланс садржи бројне значајне пројекте и мјере, а неке од најзначајнијих су изградња мултифункционалног спортског центра на Лаушу, школе у насељу Ада, рјешавање имовинско-правних односа за мост у Чесми, затим изградња водоводне и канализационе мреже, те дјечијих игралишта.

 

У ребалансу су и средстава намијењена за Стратегију демографске политике града и Студију јавног превоза путника на подручју града. У ребалансу се налази и реконструкција и санација више школских објеката на подручју града.

 

На данашњој сједници подршку су добили и приједлози измјена програма уређења грађевинског земљишта и заједничке комуналне потрошње за 2021. годину Одјељења за саобраћај и путеве и Одјељења за комуналне послове.

 

Прихваћено је и више одлука из просторно планске области, затим одлуке о субвенцији у јавном превозу путника, те одлука о расписивању избора за избор савјета мјесних заједница на подручју града.