Banja Luka ljudskog lica

U 2019. godini pokrenuta je inicijativa „Banjaluka ljudskog lica“ s ciljem dodatne revitalizacije, jačanja kapaciteta, mobilizacije resursa udruženja građana, ali i intenzivnije i uže saradnje civilnog sektora, institucija i Grada Banja Luka na programima za mlade, starije osobe, osobe s invalidnošću i druge grupacije.

Platforma je programski usmjerena na unapređenje informisanosti i dostupnosti informacija, kvaliteta zdravlja i zdravih stilova života, povećanje vidljivosti ciljnih grupa, kao i na inkluzivan pristup. Tendencija dostupnosti doseže brojku od 20.000 građana, a ostvarena je putem sistemskog pristupa svim akterima u zajednici, međusobnom saradnjom preko 20 udruženja građana i drugih organizacija civilnog društva, Grada Banja Luka, institucija na području grada, univerziteta, donatora i svih koji u svom radu imaju programe sa razvojnim komponentama.

Sve organizovane aktivnosti su besplatne, a odvijaju se u cilju postizanja boljeg kvaliteta života građana Banje Luke.

Aktivnosti za mlade vršene su prema nekoliko stubova programa, a prvi je kvalitetno organizovano slobodno vrijeme, koje pomaže ne samo u razvijanju dodatnih kompetencija kod djece, već i u poboljšanju njihovog ponašanja. Ovaj program je postavljen tako da centralna tačka razvoja bude Dom omladine, a da disperzija ide prema manjim i većim tačkama (centri i klubovi za mlade u mjesnim zajednicama).

U Domu omladine, kao generatoru aktivnosti, formiran je Programski savjet u čijem sastavu su predstavnici Grada, civilnog i biznis sektora. Radom istog izrađen je Strateški plan rada i Pravilnik o upravljanju i korištenju prostora „Doma omladine“, kako bi se povećao kvalitet sadržaja i broj korisnika. Tako je kroz djelovanje platforme u Domu omladine počeo sa radom klub ,,Proni“ sa aktivnostima tokom cijele sedmice, UG ,,Cerebra“ je imala oko 25 raznih događaja u rasponu od 5 mjeseci (edukacije, radionice, seminari, info dani, info sesije, prezentacije, volonterske akcije, sastanci i slično) koje su okupile oko 500 učesnika, ,,Perpetum mobile“ je sa 10 događaja u rasponu od 4 mjeseca imao 650 učesnika, UG ,,Zdravo da ste“ je kroz realizaciju jedne aktivnosti obuhvatilo 150 učesnika, koji su svi visoko-edukativno i razvojno prilagođeni mladima.

„Mjesne zajednice-prijatelji djece“ u organizaciji i realizaciji UG ,,Zdravo da ste“ odnosi se na revitalizaciju života u mjesnim zajednicama, decentralizaciju aktivnosti i stavljanje u fokus mjesta življenja djece i mladih. Održane su 93 radionice i obuhvatile su 153 osobe, kroz koje je ostvareno 657 kontakta.

Resursni centar za djecu i mlade Dragočaj u ogranizaciji UG ,,Zdravo da ste“ i ,,IN fondacija“  je  uspostavljen sa ciljem stvaranja sigurnog i podsticajnog okruženja za rast i razvoj djece i mladih u ruralnim i subruralnim sredinama i podsticanje njihovog aktivnog učešća u ličnom razvoju i razvoju društva. Za samo mjesec dan rada stekao je 30 djece i 20 roditelja kao stalne korisnike usluga centra. Projekat se realizuje i u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ,,ReLOaD“, koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija.

,,Gnijezdo“ je centar za prevenciju rizičnog ponašanja djece osnovnoškolskog uzrasta u sredinama koje su mapirane kao mogući punktovi za rizično ponašanje. U okviru centra kroz edukativne radionice, savjetodavnu podršku i posjete kulturnim sadržajima, ali i podršku roditeljima da usvajaju metode pozitivnog roditeljstva s ciljem da osnaže svoje kompetencije u vaspitnoj ulozi, uključeno je 60 djece i 50 roditelja iz MZ Karanovac.

Nenasilna komunikacija i zdravi stilovi života je drugi stub programa za djecu i mlade, koji se realizuje s ciljem unapređenja fizičkog, mentalnog, emocionalnog i socio-društvenog zdravlja djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.  Svi projekti su inovativni i omogućavaju aktivno usvajanje znanja u školskom i van školskom ambijentu.

,,Dvadeset hiljada razloga da promovišemo zdrave stilove života u Banjaluci“, edukacija je Instituta za razvoj mladih i zajednice „Perpetum mobile“ . Osmišljena je za 16 stručnih službi srednjih škola i 32 vršnjačka edukatora, koju je pohađalo 1.000 učenika kroz inovativne modele rada i inovativne alate u radu sa mladima u svih 16 srednjih škola u Banjaluci. Ponuđen je novi pristup za sticanje znanja o zdravim stilovima života, prevenciji raznih devijantnih pojava te unapređenju odnosa prema sopstvenom fizičkom i psihičkom procesu odrastanja.

 ,,Zdravlje u centru“, edukacija udruženja „Zdravo da ste“, usmjerena je na izradu inovativnih alata i materijala za rad i adekvatan prenos znanja učenicima osnovnih škola iz oblasti fizičkog i mentalnog zdravlja, kao i testiranje primjene ove metode  u osnovnim školama.

Dostupnost informacija i pravovremeno informisanje predstavlja treći stub programa za djecu i mlade odnosi se na projekat i portal sa svim pratećim kanalima komuniciranja na socijalnim mrežama koje omogućavaju pristup svim informacijama od interesa za mlade u samom gradu, regiji, ali i svijetu, a kreiran je zahvaljujući UG ,,Cerebra“.

Aktivnosti za stare je druga linija programa i obuhvata poboljšanje kvaliteta življenja, dostupnost informacija i sadržaja za unapređenje života osoba treće životne dobi. Formirano je 10 klubova u mjesnim zajednicama za osobe treće životne dobi, omogućena je dostupnost informacijama kroz prvi gradski portal za osobe treće životne dobi i edukovani su profesionalci za rad sa ovim osobama. Sve aktivnosti vršene su kroz nekoliko programskih linija izloženih u nastavku.

,,Tradicija u službi unapređenja kvaliteta života osoba treće životne dobi podrazumijeva uključivanje folkorne inkluzije osoba treće životne dobi. Pet kulturno-umjetničkih društava KUD ,,Veselin Masleša“, KUD ,,Pelagić“, KUD ,,Piskavica“, KUD ,,Čajevec“ i KUD ,,Sveti Sava“ su, stavljajući svoje dugogodišnje kapacitete na raspolaganje, formirali 5 klubova sa više od 300 aktivnih članova i više od 200 radionica u mjesnim zajednicama gradske i ruralne sredine na području Banjaluke.

Projektom Lets update (ažurirajmo se) udruženja „Obrazovna inicijativa“, realizovan je prvi gradski informativno-edukativni portal za osobe treće dobi, sa informacijama o aktuelnim dešavanjima u gradu, različitim pravnim i ekonomskim savjetima o odlasku u penziju, savjetima i informacijama o psihičkom i fizičkom zdravlju i slično.

Formirani su i klubovi u mjesnim zajednicama na 5 lokacija u gradu, u kojima su realizovane radionice za osobe treće dobi sa ciljem podrške u održavanju socijalnih veza, unapređenju i očuvanju mentalnog zdravlja, podršku samostalnom i aktivnom životu, te emocionalnom i psihičkom prilagođavanju promjenama koje donosi treća životna dob, zatim strukturisanju slobodnog vremena i informatičkom opismenjavanju, kao i programima cjeloživotnog učenja u skladu sa iskazanim potrebama.

 

Aktivnosti za stare je druga linija programa i obuhvata poboljšanje kvaliteta življenja, dostupnost informacija i sadržaja za unapređenje života osoba treće životne dobi. Formirano je 10 klubova u mjesnim zajednicama za osobe treće životne dobi, omogućena je dostupnost informacijama kroz prvi gradski portal za osobe treće životne dobi i edukovani su profesionalci za rad sa ovim osobama. Sve aktivnosti vršene su kroz nekoliko programskih linija izloženih u nastavku.

,,Tradicija u službi unapređenja kvaliteta života osoba treće životne dobi podrazumijeva uključivanje folkorne inkluzije osoba treće životne dobi. Pet kulturno-umjetničkih društava KUD ,,Veselin Masleša“, KUD ,,Pelagić“, KUD ,,Piskavica“, KUD ,,Čajevec“ i KUD ,,Sveti Sava“ su, stavljajući svoje dugogodišnje kapacitete na raspolaganje, formirali 5 klubova sa više od 300 aktivnih članova i više od 200 radionica u mjesnim zajednicama gradske i ruralne sredine na području Banjaluke.

Projektom „Lets update (ažurirajmo se) udruženja „Obrazovna inicijativa“, realizovan je prvi gradski informativno-edukativni portal za osobe treće dobi, sa informacijama o aktuelnim dešavanjima u gradu, različitim pravnim i ekonomskim savjetima o odlasku u penziju, savjetima i informacijama o psihičkom i fizičkom zdravlju i slično.

Formirani su i klubovi u mjesnim zajednicama na 5 lokacija u gradu, u kojima su realizovane radionice za osobe treće dobi sa ciljem podrške u održavanju socijalnih veza, unapređenju i očuvanju mentalnog zdravlja, podršku samostalnom i aktivnom životu, te emocionalnom i psihičkom prilagođavanju promjenama koje donosi treća životna dob, zatim strukturisanju slobodnog vremena i informatičkom opismenjavanju, kao i programima cjeloživotnog učenja u skladu sa iskazanim potrebama.

Platformi „Banja Luka ljudskog lica“ pridružio se i Centar sa socijalni rad Banja Luka sa programom „Zdravo starenje“.

,,Inkluzija – kao šansa za rast i razvoj predstavlja treću liniju platforme. Podrazumijeva podizanje inkluzivne svijesti i poboljšanje kvaliteta života djece i osoba sa poteškoćama u razvoju, te obogaćivanje kulturnog i društvenog života i aktivnosti koje će pomoći očuvanju i unapređenju psihičkih i motoričkih sposobnosti ove kategorije lica. Namjera je da se oni učine aktivnim i radno korisnim stvaraocima u zajednici u kojoj žive. Aktivnosti su vršene na način izložen u nastavku.

Projektom ,,Socijalno preduzetništvo – prepreke i perspektiva“ Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima je sa 19 korisnika, sa umjerenim i težim intelektualnim teškoćama, izradilo 640 komada ekološkog didaktičkog materijala, koji je poklonjen institucijama koje se bave djecom (škole, vrtići igraonice i slično). Na taj način je dat doprinos zajednici u razbijanju predrasuda usmjerenih prema licima sa intelektualnim poteškoćama. Cilj je bio i promocija razvoja i samoodrživosti socijalnog preduzetništva, kako bi se smanjila socijalna isključenost lica sa invaliditetom  i drugih marginalizovanih grupa.

Projektom ,,Tradicija pripada i nama“,  kroz folklornu inkluzivnu sekciju Centara za podršku „Dajte nam šansu – Zvjezdice“ i stručnog vođstva KUD-a “Čajavec“, formirana je grupa od 30 aktivnih osoba sa poteškoćama, a realizuje se i u okviru programa ,,Reload“.

Projekat ,,Spolna edukacija-prevencija i podrška“ Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima i Centra za podršku „Dajte nam šansu – Zvjezdice“ je usmjeren na destigmatizaciju polnog života osoba sa poteškoćama i aktivnog uključivanja medicinske i psihološke struke, kako bi se omogućilo ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvene zaštite, informisanosti, te edukacije osoba i porodica koje imaju osobe sa poteškoćama. Projekat se realizuje i u okviru programa ,,Reload“.