Banja Luka se gradi

Veliki investicioni ciklus „Banja Luka se gradi“ obuhvata brojne projekte koji se realizuju u gradu, ukupne vrijednosti nekoliko desetina miliona maraka.

Ovaj investicioni ciklus je zamišljen kao nova stranica u razvoju grada na svim poljima, značajnim za bolji i ugodniji život svih građana.

Podjednako su tretirani svi dijelovi grada, kako u užem gradskom području, tako i na prigradskom i seoskom.

Kroz program „Banja Luka se gradi“ nastoje se riješiti problemi u svim dijelovima grada, a program podrazumijeva gradnju saobraćajne infrastrukture, škola, vrtića, objekata za društvene sadržaje, sportskih dvorana i terena, vodovoda, kanalizacije i drugog.

Kada je riječ o 2019. godini, Grad Banja Luka je izdvojio oko 35 miliona KM za javne radove kroz kapitalne investicije, a u okviru ovog investcionog ciklusa.

Realizacija kapitalnih investicija nastavljena je i tokom 2020. godine, bez obzira na epidemiološku situaciju izazvanu korona virusom.

U nastavku ćemo izdvojiti neke od kapitalnih projekata realizovanih tokom 2019. godine, te one čija je realizacija nastavljena ili počela u 2020. godini.

Saobraćaj

 U okviru izgradnje gradskih saobraćajnica izvedeni su sljedeći radovi:

  • Izgradnja Šargovačke ulice – prva faza realizacije, od raskrsnice sa Subotičkom ulicom do ukrštanja sa Potkozarskom ulicom, u dužini oko 900 metara, a vrijednost izvedenih radova iznosi 144.065 KM.
  • Izgradnja trotoara u Ulici Put srpskih branilaca u dužini od 1.100 metara, vrijednosti 666.571 KM.
  • Izgradnja trotoara i biciklističkih staza u Bulevaru Desanke Maksimović i na Istočnom tranzitu u vrijednosti 704.979 KM.
  • Izgradnja saobraćajnice u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića – prva faza realizacije, od „Žutih zgrada“ prema naselju Motike u dužini oko 1.180 metara, a vrijednost radova iznosi 457.000 KM.
  • Izgradnja pješačke zone od Ulice bana Todora Lazarevića prema Narodnom pozorištu Republike Srpske (Parkić – II faza), vrijednost ugovorenih radova iznosi 1.474.492 KM;
  • Sanaciji klizišta i izgradnji dijela saobraćajnice u naselju Priječani (u saradnji sa JU „Vode Srpske“), vrijednost ugovorenih radova iznosi 1.138.243 KM.
  • Izgradnja pristupne saobraćajnice u Ulici despota Stefana Lazarevića, u vrijednosti od 244.721 KM.
  • Izgradnja saobraćajnice – produžetak „Paralele“ preko ekonomije do Sanske ulice, sa pripadajućpm infrastrukturom, vrijednost investicije je 2.765.255 KM (u toku).

U saradnji sa JP „Putevi RS“ izvedeni su radovi na izgradnji saobraćajnica i raskrsnica:

  • Izgradnja Istočnog tranzita od Krfske ulice do Ulice Gavrila Principa, investicija vrijedna 1.518.164 KM.
  • Izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju Karađorđeve ulice i Ulice Jovana Raškovića, vrijednosti 650.000 KM.
  • Izgradnja kružne raskrsnice na ukrštanju magistralnog puta M-4 (Bulevar Srpske vojske) i Ulice olimpijskih pobjednika (TC „Delta“), vrijednost izvedenih radova iznosi 2.800.000 KM.

Izgrađen je most preko rijeke Vrbas koji povezuje Kočićev vijenac i Obilićevo, sa pristupnom saobraćajnicom u Ulici Gavrila Principa i rekonstrukcijom Ulice Branka Morače do spoja sa Kozarskom ulicom. Vrijednost investicije iznosi 2.637.909 KM.

Završen je most preko rijeke Dragočajke u naselju Dragočaj, na lokalnom putu Unis – Dragočaj – Mišin han u vriejdnosti 257.380 KM.

I u 2019.godini, održavane su gradske saobraćajnice. Osam gradskih ulica dobilo je novo ruho, dok je na 16 prigradskih saobraćajnica izvršena modernizacija. U 2019. godini izvršena je i rekonstrukcija 18 lokalnih i nekategorisanih puteva te pet putnih pravaca u okviru investicionog održavanja asfaltnih saobraćajnica lokalnih i nekategorisanih puteva. Iz gradskog budžeta je za potrebe ivnesticionog održavanja, modrnizacije, redovnog održavanja gradskih i lokalnih puteva izvojeno više od 5,5 miliona maraka.

Novi terminal „BL bajka“, gradskog servisa za iznajmljivanje bicikala, pušten je u funkciju sredinom ljeta 2019. godine. Ovo je peti terminal „BL bajka“ i nalazi se na lokaciji u Obilićevu, na ukrštanju ulica Cara Lazara i Krfske.

Vodovod i kanalizacija

U 2019. godini urađen je i predstavljen niz projekata iz oblasti vodovodne infrastrukture pod nazivom „Voda 1, 2 i 3“. Septembra 2019. godine započela je realizacije projekta „Voda 1“ za koji su obezbijeđena sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). „Voda 1“ je prva faza velikog projekta ukupne vrijednosti od oko 25 miliona KM, predviđenih za ulaganja u sisteme vodosnabdijevanja, koji bi trebalo da obezbijede stabilno vodosnabdijevanje za više od 95 odsto stanovništva na cijeloj teritoriji grada, do 2022. godine.

Projektom „Voda 1“ biće obezbijeđena voda iz gradskog vodovoda za više od 2.000 domaćinstava na različitim krajevima grada, a biće izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne mreže. Vrijednost investicionog ciklusa „Voda 1“ je osam miliona KM. Iz velikog sistema „Crno vrelo“ radiće se podsistem „Zvijezda“ koji u jednom pravcu vodi vodu u Slavićku i Radosavsku, a u drugom prema Gornjoj Piskavici, Klupama i Karauli. Takođe, planiran je i rad na  podsistemu Bronzani majdan gdje postoji velika disperzija stanovništva, a koji se odnosi na gradnju rezervoara i prvih cjevovoda prema novom podsistemu. Za Bronzani majdan je planirana izgradnja rezervoara od 1.000 kubnih metara na Pilipovom brdu, kao glavnog distributivnog rezervoara za podsistem Bronzani majdan, dok je  kroz projekat  „Voda 2“ planirana dalja izgradnja tj. integrisanje postojećih sistema na području Meline i Bronzanog majdana te proširenje mreže prema Kmećanima i Obrovcu, kao i na prostoru Meline.

Manji vodovodi su predviđeni u Lazarevu i Krminama, a na Laušu nekoliko lokacija sa kanalizacijom od glavnog kolektora u Karađorđevoj pa na obje strane Lauša. U okviru projekta „Voda 1“ planiran je i završetak projekata „Česma 3“ i „Česma 4“, a u Vrbanji će se graditi vodovod za više dijelove naselja Zeleni vir.

U 2019. godini, izgrađen je rezervoar četvrte visinske zone na Krčmaricama, zatim vodovodna mreža sa adaptacijom pojedinih objekata lokalnog vodovodnog sistema Fratrovac u naselju Mišin han,  te vodovod u Ulici Branislava Nušića za potrebe mjesne zajednice, ambulante i vrtića na Petrićevcu. Veoma važan projekti iz oblasti vodosnabdijevanja rađeni su za više zone vodosnabdijevanja naselja Jagare, te za vodovod za podsistem „Rekavice 1“- regionalni vodovod Banjica.

Fekalna kanalizacija izgrađena je u Ulici Braće Kavića, u dužini od 400 metara te u Ulici Branislava Nušića za potrebe MZ-a, ambulante i vrtića (400 metara), a ugovoreni su radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u Tuzlanskoj ulici.

Krajem godine definisan je plan sprovođenja projekta „Voda 2“, okviru kojeg će biti izgrađeno 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže na širem gradskom i seoskom području. Projekat „Voda 2“ obuhvata gradnju vodovoda u Tuzlanskoj i u Ulici srpskih ustanika na Starčevici, izmještanje primarnog vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u Braće Miletića, završetak vodovoda u Jagarama, nastavak velikog podsistema Bronzani majdan, pojedine krakove u podsistemu Zvijezda i poboljšanje vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog hana i Verića. Projektom je predviđena izgradnja nove kanalizacione mreže u Kuljanima, Adi, Vrbanji, Drakuliću, Laušu i Putu srpskih branilaca. Uporedo sa ovim, rađeno je na utvrđivanju prioriteta za projekat „Voda 3“, koji će biti finansiran bespovratnim sredstvima EU.

 Javna rasvjeta

U novembru 2019. započet je veliki projekat obnove rasvjete novim LED svjetiljkama. U okviru ovog projekta, zamijenjeno je ukupno 1.800 svjetiljki u 45 ulica, i to u naseljima Centar, Obilićevo, Starčevica i Ada. Uz modernu rasvjetu, ovaj projekat donosi i uštedu električne energije, a raspon uštede iznosi od 50 do 70 odstvo. Projekat je rađen u okviru energetske efikasnosti preko programa UNDP. Vrijednost ugovora je oko 350.000 KM, od čega je Grad izdvojio 195.000 KM.

 Društveni domovi

Želeći oživjeti društveni život u selima i prigradskim naseljima, Grad je pokrenuo veliku akciju obnove i izgradnje društvenih domova. U oktobru 2019. godine otvoren je novoizgrađeni društveni dom u Krminama, a pokrenuta je rekonstrukcija domova u Mišinom hanu i na Krčmaricama, dok su za domove u Zalužanima i Piskavici sporovedeni tenderi za izvođače radova. Na Laušu i Petrićevcu, takođe je počela izgradnja domova u okviru višenamjenskih objekata.

 Obnova škola

 Najznačajniji projekat u 2019. godini je obnova najveće banjalučke škole – OŠ „Branko Radičević“ koja broji više od 1.800 učenika. Dograđeno je osam novih učionica i obnovljeno grijanje, pa tako osnovci iz ove škole nastavu više neće pohađati u tri smjene.

Pored toga, u saradnji sa Kabinetom predsjednika RS i Ministarstvom prosvjete i kulture, rađeno je na sanaciji i obnovi škola, projektu vrijednom 600.000,00 KM. Različiti radovi, kao što su obnova krovova, stolarije ili mokrih čvorova, rađeni su u još 15 osnovnih škola.

U planu je gradnja škole u naselju Ada. Rebalansom gradskog budžeta, obezbijeđena su sredstva za obnovu još tri škole – Škole učenika u privredi, Centar „Zaštiti me“ i škole u Bočcu.

 Objekti mjesnih zajednica

U 2019. godini započeta su dva velika projekta objekata mjesnih zajednica. Prvi je na Petrićevcu, gdje je počela izgradnja tronamjenskog objekta (mjesna zajednica, ambulanta, vrtić) vrijednog oko dva miliona maraka, za koji su sredstva obezbijedili Vlada Republike Srbije i Grad Banja Luka.

Na Laušu je počela izgradnja objekta u kojem će, uz mjesnu zajednicu, biti smještena i policijska stanica te izgrađen prostor za održavanje različitih društvenih sadržaja. Projekat je u prvoj fazi vrijedan 890.000,00 KM.

U novembru mjesecu, završena je obnova društvenog centra u Parku Mladen Stojanović koji koristi Mjesna zajednica Rosulje, a vrijednost radova na obnovi iznosila je oko 90.000 KM. Obnova je završena zahvaljujući projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji zajednički sprovode ambasade Švedske i Švajcarske, Razvojni program UN (UNDP) i Grad Banja Luka.

 Ambulante

U naselju Petrićevac počela je izgradnje ambulante porodične medicine koja će biti sastavni dio novog tronamjenskog objekta u ovom naselju. Nastavljeno je dodatno jačanje kapaciteta Doma zdravlja i to nabavkom dva nova sanitetska vozila zahvaljujući donaciji Vlade Japana, dok je Grad izmirio neophodne poreske obaveze.

 Vrtići

Rekonstruisan je dječiji vrtić „Bubamara“, donacijom kompanije „Delta“ u vrijednosti od 33.000 evra, te je saniran najstariji banjalučki vrtić „Ježeva kućica“, za šta je uloženo 56.000 KM, zajedničkim finansiranjem Grada i UNDP-a. Otvoren je novi vrtić na Starčevici, te počela druga faza na izgradnji novog dijela vrtića „Kolibri“ u Lazarevu, u kojem će biti omogućen smještaj za 170 djece. U pripremi je izgradnja vrtića u Kuljanima, Obilićevu, Vrbanji i Aleji Svetog Save. Završetkom ovih projekata, kapaciteti banjalučkih vrtića biće povećani za oko 600 mjesta.

Dječija igrališta

Donatorskim sredstvima preduzeća „Tropik“ u 2019. godini završena je izgradnja dječijeg igrališta na lokaciji između ulica Stevana Mokranjca i Masarikove u Novoj varoši.  U okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, koji finansira UNDP sa 70% i Grad sa 30% sredstava, izgrađeno je dječije igralište u Ulici Koste Krsmanovića na Laušu. Potpisan je i ugovor sa preduzećem „Market AS“ o izgradnji dječijeg igrališta u naselju Ada, gdje će Grad finansirati građevinske radove, a „Market AS“ opremu. Sa Sekretarijatom za izbjeglice RS potpisan je ugovor o gradnji dječijeg igrališta u Lazarevu.

 Sportske dvorane i tereni

U aprilu 2019. godine, sportisti su dobili novi dom – sportsku dvoranu „Centar“ koja je nastala na mjestu gdje se nekada nalazio „Šoping centar“. Ovo je prva sportska dvorana izgrađena u našem gradu još od 1978. godine, izuzimajući univeritetske i školske sale.

Počela je i izgradnja objekta sportske dvorane OŠ „Branko Radičević“ faza 2-fiskulturna sala, a vrijednost radova je oko 850.000 KM.

Donacijom preduzeća „MG Mind“ izgrađeno je sportsko igralište pored OŠ „Milutin Bojić“ u Potkozarju, a pored novog mosta u Obilićevu izgrađeno je košarkaško igralište. Penzijski rezervni fond Republike Srpske i Grad su potpisali ugovor o donaciji izgradnje i opremanja šahovskog igrališta na lokaciji plaže Abacija, koji će biti realizovan u 2020. godini.

Izgrađena je nova trim staza uz desnu obalu rijeke Vrbas, od mosta KAB-a do Rebrovačkog mosta dužine 550 metara.