Служен парастос за 54 убијена цивила у Бијелом Потоку

 Фото: Дражан Поздеровић

Фото: Дражан Поздеровић

Поводом сјећања на 54 српска цивила која су на Васкрс 1942. године страдала у усташком покољу у насељу Бијели Поток, данас су положени вијенци и служен је парастос жртвама, међу којима је било жена и дјеце.

Бранко Милинковић, предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора Бијели Поток, чији су чланови породице убијени у овом мјесту, рекао је да су овај незапамћен злочин извршиле тадашње „комшије Хрвати из насеља Дебељаци“.

-Прво су у насељу дошли до Вујасиновића које су убили без испаљеног метка. Послије су убили и Богојевиће, и онда дошли до Милинковића, којих је било 29 – навео је Милинковић.

Парастосу су присуствовали и представници Града Бање Луке, а Горан Шљивар из Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, казао је да је ово једно од неколико стратишта Срба на подручју града из периода Другог свјетског рата.

Другог дана Васкрса, сваке године се у овом насељу окупљају потомци жртава убијених Срба, како би им одали почаст, одржали парастос и положили вијенце.