Први сусрет Станивуковића и Вишковића: Разговор о пројектима важним за Бању Луку

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, разговарао је данас са предсједником Владе Републике Српске, Радованом Вишковићем о будућој сарадњи и подршци највећем граду Републике.

Током овог првог званичног састанка одржаног у Административном центру Владе Републике Српске, истакнуто је да ће Влада Републике Српске ове године финасирати у Бањој Луци пројекте укупне вриједноти преко 50 милиона КМ.

Договорено је да ће Влада Републике Српске издвојити пола потребних средства за изградњу дворане на Лаушу, а остатак Град. Ради о пројекту који је вриједан 1, 7 милиона КМ и који би требало да буде окончан до краја године.

Покренуто је питање изградње Централног спомен обиљежја палим борцима Војске Републике Српске, за шта је договорено да Град обезбиједи и ријеши имовинско-правне односе, потребну документацију и земљиште у централном дијелу града а Влада Републике Српске финансијска средства.

Како је рекао градоначелник Станивуковић, важно је да се крене у реализацију овог питања на шта се чека више од двије деценије.

-Било је ријечи и о социјалној карти, која је пресудна за Град ако желимо да ријешимо суфинансирање приватних вртића. Дакле, карта нам је полазна основа и жељели смо да видимо који је дио обавеза републичких, а који градских власти – казао је градоначелник.

У вези са буџетом Града за ову годину, према ријечима градоначелника жељели су да чују став Владе о подршци највећем граду Републике, истичући да су врата Града Бања Лука отворена према свима.

-Добио сам увјерење да ће Влада Републике Српске и даље подржавати развој града. Постоји одређен оптимизам и изузетно је важно да се настави сарадња са републичким нивоом власти. Видјећемо да ли ће ово што је договорено данас бити и реализовано – нагласио је Станивуковић.

Градоначелник је информисао предсједника Владе Републике Српске о спремности Града да обезбиједи бесплатне уџбенике за ученике основних школа.

-Преко 50, 70 можда и чак 100 одсто бесплатне уџбенике за основце, сматрајући то стратешким опредјељењем. Такође, Народна скупштине Републике Српске усвојила је документ да у наредне двије године сви основци у цијелој РС имају бесплатне уџбенике. И ако највећи град Републике може то да учини у свом буџету, онда је важно да има подршку Владе РС – навео је Станивуковић.

Предлагао је, каже, неколико модалитета финансирања, од тога да Град учествује са 70 и ресорно министарссво са 30 одсто потребних средстава.

-На то ми је одгворено да би то била дискриминација зато што немају сви градови у РС, а мој одгвоор је био да ли је дискриминацији то што бепслатне уџбенике сада имају само ученици првих и других разреда – истакао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, подршка Бањој Луци за беплатне уџбенике била би и подстицај за друге локалне заједнице.

-Међутим, став Владе је одлучан да они треба да ураде за све заједнице или ниједну. Ми не дијелимо то мишљење и одважно крећемо у правцу да обезбиједимо беплатне уџбенике – казао је он.

Такође, информисао је делегацију Владе Републике Српске да би било штетно по Град да се смањује порез на непокретности, од чега већина грађана не би имала користи.

Предсједник Вишковић је рекао да пројекти који ће Влада Републике Српске ове године финасирати у Бањој Луци превазилазе 50 милиона КМ, те се углавном односе на инфраструктуру и путеве, те уређење корита Врбаса у градском дијелу што би могло да крене у реализацију од септембра.

-Милион и по КМ биће уложено путем предузећа „Путеви“, и то за клизиште на путу Бронзани Мајдан – Бања Лука, те за кружни ток у Драгочају. Жељезнице Републике Српске урадиће и осигурати пружни прелаз у Залужанима – навео је Вишковић.

Код Медицинске електронике, како је истакао, у плану је градња трафостанице за уредно снабдијевање Бање Луке електричном енергојом, по окончању имовинско-правних односа.

-У здравствени сектор до 2027. године на подручју Бање Луке планиране су инвестиције од око 300 милиона КМ – навео је он.

Како је истакао, Влада Републике Српске увијек је отворена за сарадњу са локалним заједницама, да је до сада а и убудуће ће финансирати њихове пројекте.

Говорећи о бесплатним уџбеницима, Вишковић је казао да их Влада Републике Српске не може суфинасирати само за дјецу из Бање Луке, него да се мора водити рачуна и о дјеци из других општина и градова.

Током састанка у Административном центру Владе Републике Српске, било је и ријечи о тренутној епидемиолошкој ситуацији, гдје је, усљед повећаног броја обољелих од корона вируса, наглашено да је неопходно наставити са придржавањем прописаних мјера. Надзорни градски органи контролишу и наставиће са појачаним контролама придржавања мјера код различитих субјеката. Бања Лука ће пратити препоруке и упутства Републичког штаба за ванредне ситуације.

Галерија фотографија: