Петак у Банском двору: Поетско вече Ранка Рисојевића

Поетско вече Ранка Рисојевића – добитника међународне награде „Бранко Радичевић“, Бранковог кола из Сремских Карловаца и промоција књиге „Самотна ријеч“ биће одржани у петак, 9. децембра у Вијећници Банског двора.

На промоцији учествују  Предраг Бјелошевић, Ранко Павловић и аутор, саопштено је из Банског двора.

– Кроз збирку Самотна ријеч Ранка Рисојевића, из пјесме у пјесму, из стиха у стих, из ријечи у ријеч, попут нити којом се у цјелину ушивају разуђена промишљања и поимања свијета, провлачи се осјећај самоће, али не само оне физичке, која осликава усамљену јединку, него више оне која се очитује у недостатку сабесједника (који никако не мора бити истомишљеник, али мора имати критички поглед на стварност) и сапатника (који није само сапутник него неко с ким ће заједно боловати ране овог „истрошеног“ свијета) – наведено је у саопштењу ове установе.

Говорећи о тематици збирке, из Банског довра су казали да се Рисојевић често, па тако и у овој збирци, бави библијским темама, али да је сам окренут само једној религији – религији језика.

– Највећа моћ људског бића управо је у језику, он је и надахнуће, и средство, и оружје за одбрану истинских вриједности, он гради у рукама неимара и разграђује код рушилаштву склоних, па зато брижљиво бира ријечи из говора свога рода, труди се да их смјести баш тамо гдје ће се најудобније осјећати и пружати највећу корист, гдје ће подстицати на понирање у суштину и разгаљивати душу – наводи се у саопштењу.