Потписан споразум, градоначелник поручио: Пензионери ће 6. фебруара добити по 100 КМ на рачуне

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градоначелник Драшко Станивуковић најавио је да ће бањалучким пензионерима једнократна новчана подршка у износу од 100 КМ бити уплаћена 6. фебруара директно, онако како су и тражили.

-Имамо све податке, знамо све прецизно и данас можемо то презентовати нашим суграђанима. Усагласили смо се и пронашли све техничке начине како пензионери да добију једнократну новчану продршку онако како су тражили, на своје жиро-рачуне, а не путем Електропривреде. Они који немају жиро-рачуне, а таквих је преко 11.000, добиће свој новац путем Пошта Српске – поручио је градоначелник након састанка у Градској управи током којег су анализиране све потребне радње и процедуре, као и коначна одлука о начину исплате подршке, те потписан споразум са Удружењем пензионера града.

Како је нагласио иде се са пуним новчаним износом, биће им уплаћен о 100 КМ, а наредних дана слиједи потписивање споразума са Фондом пензијско и инвалидског осигурања Републике Српске и Поштама Српске у вези са испоруком подршке, али и одржававање ванредне сједнцие Скупштине града Бање Луке, која све усаглашене споразуме мора да потврди.

-Дакле преко 41.000 пензионера добиће бонус на сљедећој пензији, а то је укупно око 4.150.000 КМ које издвајамо из буџета Града – казао је он.

Како је напоменуо, градска администрација је од почетка тврдила да нема законског упоришта за уплате пензинерима преко Електропривреде, а технички није ни изводљиво.

-Дали смо све од себе да ријешимо овај изазов, што смо сада и успјели – навео је он.

Са овим се не стаје, већ како истиче градоначелник – Бања Лука ове године почиње са припремом преко 41.000 „картица пријатељства за пензионере“, која значи да ће највећи дио пензионера имати бесплатан, неки повољнији јавни превоз, а  сви пензионери ће имати попусте приликом куповина у различитима марктима.

-То ће им бити и више од ових стотину КМ када се сагледају све уштед које ће добити картицома. Бања Лука је први град на Балкану који нешто такво спрема. Требаће нам значајна припрема и техничке претпоставке за „картице пријатељства“, али идемо ка томе да наша подршка пензионерима буде системска – закључио је градоначелник.

Зоран Улетиловић, предсједник Удружења пензионера града Бање Луке казао је данс стваљена тачка на једднократну помоћ пензинерима.

-Бања Лука има 41.407 пензионера, који ће добити 6. фебруара по 100 КМ. То јако значи, посебно за оних 1.875 пензионера са најнижом пензијом од 242 КМ. Од почетка смо рекли да не прихватамо да се та помоћ како је Скупштина донијела одлуку исплати преко Електропривреде или било ког другог предузећа, него само директно на рачуне. Према томе, данас смо поптисали споразум да ће и то бити исплаћено 6. фебруара – казао је Улетиловић