Одржане бројне активности: Говорница на Тргу Крајине постала симбол слободе и културе

 Фото: А.Чавић

Фото: А.Чавић

Након што је свечано отворена уз плес и звуке ударљки, говорница на Тргу Крајине, постала је ново мјесто културних и друштвених збивања у нашем граду.

Тако је говорница, постављена као симбол слободе говора и симбол отпора негативним појавама у друштву, током протеклих мјесеци окупила професоре, глумце, бесједнике, писце, студенте, али и групе грађана, који су са овог мјеста могли рећи што желе, али и презентовати и промовисати свој рад.

Са мјеста симболично названог – агора отворено о многим темама говорили су бањалучки професори, књижевници и пјесници у оквиру вечери бесједништва.

Тако су Тргом одјекивале ријечи професора који су говорили о слободи говора, књижевности и слободи уопште. Уз проф. др Ранка Поповића говорио је и проф. др Душко Певуља.

У сарадњи Града и Института за развој младих и заједнице – Перпетум мобиле са говорнице су се чули инспиративни говори младих о промјенама и важности грађанског и личног ангажмана.

Дис позоришта младих је простор код говорнице искористило за своју позоришну револуцију „Театрон“, а ништа мање револуционарно није било ни током плесне вечери у организацији „Салса Лука“.

Код говорнице на Тргу Крајине одржан је и концерт Вокалног атељеа “MаMа VоX”, током којег су представљени полазници ове чувене бањалучке школе пјевања.

Осим бројних културних збивања бројне организације су овај простор искористиле за промоцију својих пројеката, па је тако удружење „Здраво да сте“ промовисало пројекат „Креативни август“, којим су биле обухваћене креативне и рекреативне активности за младе у нашем граду.

Да је говорница мјесто, са којег глас може одјекнути и изван граница наше земље, потврђује и идеја Организације за размјену студената IAESTE BiH која је организовала својеврстан перформанас, како би се страним студентима представили традиционални плесови, музика, храна и пиће, умјетност (приче, пјесме, слике) са подручја Бање Луке и Републике Српске.

Подсјећамо, на иницијативу градоначелника Драшка Станивуковића, поводом Дана града из донаторских средстава на Тргу Крајине постављена је говорница, с циљем да се апелује на значај слободе говора, али и да се у граду на Врбасу обезбиједи простор на отвореном искористив за различите догађаје.