Нови пројекат Града и Универзитета: Изградња љетне позорнице и спомен-обиљежјa поред Правног факултета

Град Бања Лука и Универзитет у Бањој Луци реализоваће значајан пројекат изградње љетне позорнице и спомен-обиљежја на простору код Правног факултета.

Конкурс за идејно рјешење љетне позорнице и спомен-обиљежја страдалим студентима и радницима Универзитета у Бањој Луци у Одбрамбено-отаџбинском рату и пратећег партерно – пејзажног уређења расписан је јуче, што је био повод за одржавање састанка у Градској управи.

Вук Вишекруна, овлаштени потписник у Одјељењу за просторно уређење казао је да је у оквиру сарадње са Универзитетом, Град покренуо иницијативу за изградњу љетне позорнице на простору испред Правног факултета.

-Након наше иницијативе, Универзитет је имао идеју да се кроз то идејно рјешење на неки начин ода и почаст студентима и професорима који су изгубили живот у Одбрамбено-отаџбинском рату. Постигнут је договор да се обједини то рјешење, да се иде на израду међународног конкурса гдје ће тема првенствено бити амфитеатар, али који ће садржавати и спомен-обиљежје – казао је он.

Носилац израде конкурса, како је навео, јесте Универзитет и исти је отворен до 16. марта.

-Надамо се да ћемо добити доста квалитетних радова – казао је Вишекруна додајући да је Град иницијално за овај пројекат планирао 800.000 КМ, али да ће тачна вриједност бити позната након израде пројектне документације.

У име Универзитета у Бањој Луци, проректор за научноистраживачки рад и развој Мирослав Малиновић захвалио је градоначелнику и градским службама који су упутили иницијативу за рјешавање ове парцеле односно уређење простора у непосредној близини Правног факултета, нарочито са функцијом која ће да да додатну вриједност самом простору.

-Очекујемо пријаве на конкурс не само са ових простора, него и из иностранства. Наградни фонд конкурса је 15.000 КМ – казао је Малиновић и додао да би до 31. марта конкурсна комисија требало да изабере рјешење.

Како је наведено у самом конкурсу, од конкурсних радова се очекује да понуде рјешење чија ће се форма складно уклопити у локацију, постојеће изграђене структуре у непосредној близини, култивисани и природни пејзаж, имајући у виду и будуће градње на сусједним парцелама, уз истовремено функционално остваривање предвиђених програмских садржаја.

Конкурс преузмите ОВДЈЕ.