Kolegijum Skupštine: Naredna sjednica gradskog parlamenta zakazana za 8. decembar

 Foto: A. Čavić

Foto: A. Čavić

Osma sjednica Skupštine grada Banja Luka zakazana je za 8. decembar sa početkom u 9.00 časova.

Ovo je dogovoreno na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma, na kojoj je utvrđen i prijedlog za dnevni red, na kojem se nalazi 26 tačaka.

Na ovoj sjednici, odbornici će, između ostalog, razmatrati Prijedlog odluke o usvajanju rebalansa budžeta Grada Banja Luka za 2021. godinu, koji je za 17 miliona veći od ovogodišnjeg budžetskog okvira.

Kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković, o dosta toga u vezi sa rebalansom budžeta razgovarao je sa odbornicima na konsultacijama.

-Ponoviću, rebalans je 17 miliona KM veći, a to je istorijski pomak. Veći je nego u protekle četiri godine, jer u prethodnim godinama on je iznosio između dva i tri miliona, što znači da zbirno ne dobijete toliko koliko smo mi uspjeli da povećamo u toku jedne godine. Na to sam izuzetno ponosan – rekao je Stanivuković.

Bolje je raspravljati o tome gdje će biti utrošen višak novca, jer kako kaže gradonačelnik, da je manjak, moralo bi se razmišljati sa kojih stavki da se skine određeni iznos.

-Mi smo se od početka bavili uštedama, prihodima – tako smo i dobili ovaj rebalans. Za 10 do 11 miliona biće veći i budžet za narednu godinu. Moramo uzeti u obzir da je ovo vrijeme bilo izuzetno izazovno, od pandemije virusa pa do blokada na početku godine, ali mi smo i dalje optimistični – kazao je gradonačelnik.

Mnogo je stavki koje obuhvata rebalns budžeta, te napominje da svih 17 miliona KM mora da bude utrošeno do kraja godine.

-Stavili smo mnoge projekate, poput renoviranja Gospodske ulice u iznosu od milion KM. Ima većih prioriteta, ali mi za to imamo gotov projekat. Svi projekti koje smo spominjali i ranije, od rekonstrukcije ulica u gradu, povoljnijeg javnog prevoza, subvencija vrtića i slično – sve to se nalazi u rebalansu i u prijedlogu budžeta, te nas njihova relaizacija očekuje naredne godine – zaključio je gradonačelnik.

Predsjednik Skuptšine grada Banje Luke Mladen Ilić ističe kako je zadovoljan što su se na kolegijumu usaglasili oko dnevnog reda.

-Brzo smo se usaglasili i nije bilo nikakvih problema. Vjerujem da ova sjednica treba da bude održana i vjerujem da će biti održana. Poštujem stav Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini Grada oko održavanja sjednice, ali smatram da Skupština treba da bude održana. Procedure oko pojedinih isplata su u toku i to mi je drago – kazao je Ilić.

Dodaje kako je želja svih da se nakon osme sjednice sastanu i razgovaraju o Prijedlogu budžeta za narednu godinu.

-Želimo da završimo ovu turbulentnu godinu u Banjoj Luci i vjerujem da će to biti urađeno. Ide kraj godine i ima mnogo posla, te nipošto ne treba da ugrozimo rad Gradske uprave i Skupštine Grada – zaključio je predsjednik Ilić.