Štab za vanredne situacije: I dalje potrebne mjere opreza

U Banjoj Luci su od danas na snazi korigovane mjere u vezi sa epidemiološkom situacijom, na način kako je to propisao Republički štab za vanredne situacije, saopštio je danas Štab za vanredne situacije Grada Banje Luke.

Gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da su i dalje potrebne mjere opreza, kao i striktno pridržavanje mjera lične zaštite.

  • S obzirom na to da od danas mogu da rade određene zanatske radnje, kao i preduzetnici koji se bave termičkom obradom hrane, te šalterskom prodajom, pojačaćemo sanitarne kontrole kako uslova rada, tako i zaposlenih – najavio je Radojičić.

Gradonačelnik je podsjetio da su u gradu i dalje na snazi mjere zabrane javnog prevoza, zabrane okupljanja na pojedinim javnim površinama, te mjere gradskog karantina.

Iako Republički štab za vanredne situacije nije još donio mjere za predstojeće prvomajske praznike, Radojičić je najavio i pojedine mjere koje se tiču rada tokom ovih praznika na području grada.

  • Gradski štab je zaključio da 1. maja u gradu neće raditi trgovina i usluge, odnosno niko osim dežurnih službi bez obzira na policijski čas. 2. maja, ukoliko policijski čas bude dozvolio, radiće ograničen broj trgovina, a 3. maja neće biti dozvoljen rad tržnim centrima bez obzira na policijski čas. Smatramo, da ukoliko bi tržni centri radili u nedjelju, to bi značilo veliki broj lica u zatvorenom prostoru, što bi predstavljalo rizik po javno zdravlje – obrazložio je Radojičić.

On je dodao da od četvrtka 30. aprila, više neće biti u funkciji telefonski broj: 065 01 02 03 putem kojeg je vršena kućna dostava namirnica i lijekova, s obzirom na to da je omogućeno kretanje svim kategorijama stanovništva. Od 19. marta, kada je počela akcija „Niste sami“, obavljeno je preko 4.200 dostava. Gradonačelnik Radojičić se zahvalio svim društveno odgovornim kompanijama koje su podržale ovu akciju.

Kada su u pitanju olakšice za privredne subjekte, Radojičić je obavijestio da će sljedeće sedmice početi obrada prijava za olakšice za zakupnine, komunalne takse, zauzimanje javne površine i subvenciju kamata.

On je naglasio da se na društvenim mrežama pojavila informacija da se 22 ljudi zarazilo na jednoj slavi, ali je dodao da za to nema dokaza. Radojičić je zamolio sve građane koji imaju drugačija saznanja da se obrate i policiji ili gradskim kontrolnim organima.

Iz Doma zdravlja je saopšteno da je do sada u Banjoj Luci zabilježeno 367 osoba pozitivnih na virus korona, da se u izolaciji trenutno nalaze 524 osobe, a pod nadzorom je 4.426 lica. Iako je epidemiološka situacija poboljšana, i dalje u Banjoj Luci imamo smrtne slučajeve kao i osobe sa teškom kliničkom slikom na respiratorima.

  • Prosječan broj zaraženih u ovoj sedmici je desetak, što je nešto više u odnosu na proteklu sedmicu i mislimo da je to posljedica većeg broja kontakata tokom vaskršnjih praznika. Molimo građane da poštuju sve propisane mjere, da se ponašaju odgovorno, da se ne okupljaju u većem broju pogotovo u zatvorenom prostoru, jer ova priča nije završena, te je i dalje potreban maksimalan oprez svakog pojedinca – rekla je direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović.

Šalteri u Gradskoj upravi rade od 7 do 15 časova
Šalteri koji rade sa građanima u Gradskoj upravi, od danas imaju radno vrijeme od 7 do 15 časova, kako je i propisano odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije.