Štab za vanredne situacije: Zabrane i ograničenja rada produžene do 30. marta

Štab za vanredne situacije Grada Banje Luke, odlučio je danas da se restriktivne mjere, uvedene zbog aktuelne epidemiološke situacije u vezi sa korona virusom, produžavaju na period od 30. marta, u skladu sa odlukom Vlade RS.

Gradonačelnik Igor Radojičić, pozvao je sve sugrađane da poštuju donesene mjere i da ih se striktno pridržavaju. Prema njegovim riječima i dalje postoji problem okupljanja sugrađana po banjalučkim izletištima i na šetalištima uz Vrbas, bez obzira na zabranu javnih okupljanja.

  • Zatražili smo od MUP-a da nam pomogne u ovoj situaciji, te, da već od danas, na ovim lokacijama upozori građane da okupljanja nisu dozvoljena i da time samo mogu da nanesu štetu sebi i svojim bližnjima. Ukoliko ova mjera ne urodi plodom, bićemo primorani da izričemo i kazne, a za ove prekršaje moguća je i kazna zatvora – rekao je Radojičić.

On je prenio da je Komunalnoj policiji naloženo da provjerava da li se osobe u kućnoj izolaciji pridržavaju izračenih mjera izolacije, a ove kontrole će biti nastavljene i narednih dana.

Istovremeno, Radojičić je zamolio poslovnu zajednicu za razumjevanje zbog brojnih ograničenja rada, koje su morale biti donosene kako bi se izbjeglo širenje zaraze.

  • Zajedno sa Vladom RS pripremamo paket ekonomskih mjera kojima ćemo pomoći privredi i ovaj problem možemo samo sistemski riješiti – pojasnio je Radojičić.

Kada je u pitanju pomoć starim i nemoćnim osobama, Štab za vanredne situacije je konstatovao da sistem pomoći putem akcije „Niste sami“, zajednica etažnih vlasnika, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad, od juče dobro funkcioniše i da nema problema u dostavi osnovnih životnih namirnica, te da će se, u narednim danima, pokušati uspostaviti i sistem dostave potrebnih lijekova.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović, informisala je da se trenutno pod zdravstvenim nadzorom na području Banje Luke nalazi 1.889 osoba, dok ih je njih 585 u izolaciji.

  • U protekla 24 časa pregledali smo 133 lica sa respiratornim infekcijama, što je znatno manje u odnosu na prethodne dane, što govori o tome da građani poštuju naše preporuke. Takođe, ovim putem, pozivam sve one građane koji su u Republiku Srpsku ušli u zadnjih 14 dana da se obavezno jave u nadležnu zdravstvenu ustanovu radi provjere njihovog zdravstvenog stanja – zaključila je Todorović.