У Бистрици одржане 12. “Козарске покладе”

Испред храма Светог пророка Илије у Бистрици данас је одржана традиционална манифестација 12. „Козарске покладе“. Манифестацију су отворили градоначелници Бање Луке и Приједора, Игор Радојичић и Миленко Ђаковић.

Градоначелник Радојичић, казао је да се у овом периоду у поткозарским крајевима одржава више зимских свечаности, од којих је прије десетак дана одржано прело у Пискавици, а данас у Бистрици покладе.

-Ово је 12. пут да се покладе одржавају на овакав начин иако овај народни обичај сеже далеко у прошлост. Овдје је обичај да се у зимском периоду, прије Васкршњег поста, задњи дан обиљежи и прослави, а кажу да се ваља и опростити ако је неко некоме дужан – казао је градоначелник Радојичић, изражавајући задовољство одржавањем и ове манифестације.

Градоначелник Ђаковић, рекао је да се традиционално овдје у Бистирици, питомом селу под Козаром, окупљају, прије свега мјештани овог, али и околних подручја са територије Приједора и Бање Луке.

-Ово је лијепа манифестација којом се поносе и Град Приједор и Град Бања Лука. Ова села Поткозарја се друже и у раду, и у весељу, али и у жалостима која се дешавају кроз живот. Зато ову манифестацију требамо наставити и даље, чувати старе обичаје наших села, а и да се представници друштва, државе и градова дружимо са нашим грађанима – закључио је Ђаковић.

Ова традиционална етно-туристичко-вјерска манифестација, почела је јутрос служењем свете архијерејске литургије у храму Светог Пророка Илије у Бистрици.

Ловачка удружења, чувари обичаја, фолклорна и културно-умјетничка, као и пјевачка друштва, припремили су богат забавни програм, а домаћице поткозарских села понудиле су гастрономско богатство старинских јела (попара, чварци, сир, кајмак, пура, цицвара).

Данашњој манифестацији присуствовали су многобројни грађани Бање Луке, Приједора и поткозарских села. Организатори манифестације, чији је циљ очување и његовање пјесме „ојкаче“ и традиционалних обичаја Поткозарја, су Српска православна црквена општина Бистрица (Бистрица – Верићи) и туристичке организације Бање Луке и Приједора.