Uspješno održan Međunarodni šahovski festival “Matirajmo predrasude“

Proteklog vikenda, u organizaciji Škole šaha „Skakač“ održan je 4. Međunarodni šahovski festival „Matirajmo predrasude“, koji je Programom razvoja sporta grada Banja Luka sa prioritenim oblastima finansiranja za 2018. godinu svrstan u sportske manifestacija od značaja za grad Banju Luku.

Pobjednik ovogodišnjeg šahovskog festivala je Nedeljko Kljajić iz Ribnika, koji je nakon 7 kola, kao 10. igrač po rejtingu, sakupio 6½ poena, dok su na pola koraka iza njega ostali favorit Zoran Ljikar iz Vukovara, Miladin Berić iz Banje Luke, Ahmed Karalić iz Zenice i Robert Tonković iz Bijeljine.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske nastupilo je rekordnih 126 takmičara sa rejting lista Danske (1), Hrvatske (1), Srbije (3) i BiH (121). Među njima je bio jedan igrač sa titulom (ženski FIDE majstor).

Osim Kljajiću, kao sveukupnom pobjedniku, pehari su podijeljeni još u 9 kategorija:
•najuspješniji senior (59 igrača): Zoran Ljikar (Vukovar);
•najuspješniji šahista sa invaliditetom (4): Ahmed Karalić (Zenica):
•najuspješnija seniorka (5): Azra Mahmutagić (Sarajevo):
•najuspješniji kadet do 10 godina (13): Harun Kulić (Sarajevo);
•najuspješnija kadetkinja do 10 godina (5): Maša Babić (Teslić);
•najuspješniji kadet do 14 godina (21): Marko Lipovčić (Đulići, Teslić)
•najuspješnija kadetkinja do 14 godina (7): Maja Zekanović (Prijedor)
•najuspješniji kadet do 18 godina (8): Dragan Stanković (Kotor Varoš);
•najuspješnija kadetkinja do 18 godina (4): Maša Maksimović (Banja Luka).

Šahovske knjige pripale su drugoplasiranima u kadetskim kategorijama. To su: Milana Babić i Luka Vuković (do 10), Anastasija Višekruna i Ismet Mešić (do 14), te Bojana Bojanić i Evel Karalić (do 18 godina). Specijalne nagrade su stigle u ruke 58 takmičara mlađih od 18 godina.

Sve nagrade je uručio Borislav Predojević, predsjednik OŠK Mat iz Teslića.

Turnir se rejtinguje kod Svjetske šahovske federacije (FIDE), a igrači su na raspolaganju imali po 10 minuta za razmišljanje tokom partije i dodatnih 5 sekundi za svaki povučeni potez.

U pratećem dijelu turnira Bojan Maksimović (16), najmlađi FIDE majstor u istoriji Banje Luke, odigrao je simultanku na 16 tabli i ostvario svih 16 pobjeda.

Gradu je dodijeljena zahvalnica za doprinosu u organizaciji šahovskog festivala.