Usvojen rebalans gradskog budžeta u iznosu od 155 miliona KM

Svi kapitalni javni projekti u Banjoj Luci biće isfinansirani i realizovani, iako gradski budžet bilježi pad prihoda zbog ekonomske krize uzrokovane epidemijom korona virusom, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Tokom današnje sjednice Skupštine grada, na kojoj je usvojen rebalans gradskog budžeta u iznosu od 155 miliona KM, Radojičić je istakao da će do novembra biti završeni veliki javni projekti, izuzev mosta u Srpskim toplicama čija bi izgradnja trebala biti okončana u decembru.

  • Budžet je na svim stavkama, i prihodovnim i rashodovnim, doživio velike promjene s obzirom na to da je ova godina usljed epidemije donijela ekonomsku krizu i recesiju. Na jednoj strani imali smo niz ušteda koje smo morali ostvariti a na drugoj strani dva konceptualna politička stava: da ne obustavljamo nijednu kapitalnu investiciju jer bi to dovelo do nove spirale krize, nezaposlenosti i manje uposlenosti domaćih firmi i da se ne ide na smanjenje plata budžetskih korisnika – naglasio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, stanje u budžetu je nešto bolje od očekivanog zahvaljujući četiri miliona KM, obezbijeđena od strane Vlade RS kroz program podrške lokalnim zajednicama.

-Takođe, uspjeli smo realizovati emisiju obveznica od 12 miliona KM koja je finansijski zatvorila ovu godinu kada je riječ o svim kapitalnim investicijama – naveo je Radojičić.

I predsjednik Skupštine grada Zoran Talić ocjenio je da je situacija u budžetu nešto poboljšana u posljednjih nekoliko mjeseci ali da je evidentan veliki pad poreskih i neporeskih prihoda.

-Grad je prošle godine domaćinski poslovao i ostvario suficit od 8.6 miliona maraka, a uz četiri miliona KM koja su stigla kao podrška od Vlade i 12 miliona obezbjeđenih emisijom obeveznica bićemo u mogućnosti da se svi kapitalni projekti realizuju – naglasio je Talić.

On je ovom prilikom istakao da će zbog kasnijeg održavanja lokalnih izbora kasniti i formiranje gradskih vlasti, zbog čega postoji mogućnost da se poslije 11. novembra održi još jedna sjednica gradske skupštine na kojoj bi bila donesena odluka o privremenom finansiranju.

  • Građani će najbolje dati ocjenu rada Skupštine u proteklom mandatu – ocjenio je Talić protekle četiri godine i naglasio da je za to vrijeme ostvaren visok nivo saradnje između skupštine i Gradske uprave na realizaciji brojnih projekata.

Poslije paketa mjera za pomoć poslovnoj zajednici, na današnjoj sjednici je donesen i paket mjera koje se odnose na olakšice i subvencije za građane, prvenstveno one koji se nalaze u stanju socijalnu potrebe.

Tako se uvodi subvencija za utrošenu vodu – tri kubna metra po članu domaćnistva za socijalnu ugrožene porodice, zatim subvencija za đačke mjesečne karte za javni prevoz, te za legalizaciju građevinskih objekata.

-Ukupno ovaj paket mjera vrijedan je oko dva miliona KM, koje su izdvojene u gradskom budžetu – naveo je Radojičić.

Parlament je danas donio i odluku o prodaji dvije nove lokacije u Poslovnoj zoni Jelšingrad, ukupne vrijednosti nešto manje od dva miliona KM.

Donesena je, između ostalih, i odluka o izmjeni regulacionog plana koji se odnosi na novi most u Docu, čime su se stekli uslovi za raspisivanje tendera i početak radova već ove jeseni.

Skupština razmotrila 3.500 tačaka dnevnog reda

Komentarišući rad gradske skupštine u protekle četiri godine, pred kojom je bilo oko 3.500 tačaka dnevnog reda, gradonačelnik Radojičić je kazao da je izuzetno zadovoljan i da je Skupština radila konstruktivno i  kvalitetno.

-Imali smo stabilnu skupštinsku većinu što je i prvi preduslov da biste mogli da donosite odluke, ali gradska skupština je bila učesnik mnogobrojnih odluka i transformacija u gradu i to se najviše vidi na brojnim kapitalnim ulaganjima, kojih je u ove četiri godine bilo između 100 i 150 miliona KM – naglasio je Radojičić.

 

Nastavak sjednice sutra, 3. septembra

Nastavak 41. sjednice zakazan je za sutra, 3. septembar, sa početkom od 9 časova. Odbornici su danas razmotrili i usvojili 77 tačaka dnevnog reda.