Усвојен ребаланс градског буџета у износу од 155 милиона КМ

Сви капитални јавни пројекти у Бањој Луци биће исфинансирани и реализовани, иако градски буџет биљежи пад прихода због економске кризе узроковане епидемијом корона вирусом, изјавио је градоначелник Игор Радојичић.

Током данашње сједнице Скупштине града, на којој је усвојен ребаланс градског буџета у износу од 155 милиона КМ, Радојичић је истакао да ће до новембра бити завршени велики јавни пројекти, изузев моста у Српским топлицама чија би изградња требала бити окончана у децембру.

  • Буџет је на свим ставкама, и приходовним и расходовним, доживио велике промјене с обзиром на то да је ова година усљед епидемије донијела економску кризу и рецесију. На једној страни имали смо низ уштеда које смо морали остварити а на другој страни два концептуална политичка става: да не обустављамо ниједну капиталну инвестицију јер би то довело до нове спирале кризе, незапослености и мање упослености домаћих фирми и да се не иде на смањење плата буџетских корисника – нагласио је Радојичић.

Према његовим ријечима, стање у буџету је нешто боље од очекиваног захваљујући четири милиона КМ, обезбијеђена од стране Владе РС кроз програм подршке локалним заједницама.

-Такође, успјели смо реализовати емисију обвезница од 12 милиона КМ која је финансијски затворила ову годину када је ријеч о свим капиталним инвестицијама – навео је Радојичић.

И предсједник Скупштине града Зоран Талић оцјенио је да је ситуација у буџету нешто побољшана у посљедњих неколико мјесеци али да је евидентан велики пад пореских и непореских прихода.

-Град је прошле године домаћински пословао и остварио суфицит од 8.6 милиона марака, а уз четири милиона КМ која су стигла као подршка од Владе и 12 милиона обезбјеђених емисијом обевезница бићемо у могућности да се сви капитални пројекти реализују – нагласио је Талић.

Он је овом приликом истакао да ће због каснијег одржавања локалних избора каснити и формирање градских власти, због чега постоји могућност да се послије 11. новембра одржи још једна сједница градске скупштине на којој би била донесена одлука о привременом финансирању.

  • Грађани ће најбоље дати оцјену рада Скупштине у протеклом мандату – оцјенио је Талић протекле четири године и нагласио да је за то вријеме остварен висок ниво сарадње између скупштине и Градске управе на реализацији бројних пројеката.

Послије пакета мјера за помоћ пословној заједници, на данашњој сједници је донесен и пакет мјера које се односе на олакшице и субвенције за грађане, првенствено оне који се налазе у стању социјалну потребе.

Тако се уводи субвенција за утрошену воду – три кубна метра по члану домаћниства за социјалну угрожене породице, затим субвенција за ђачке мјесечне карте за јавни превоз, те за легализацију грађевинских објеката.

-Укупно овај пакет мјера вриједан је око два милиона КМ, које су издвојене у градском буџету – навео је Радојичић.

Парламент је данас донио и одлуку о продаји двије нове локације у Пословној зони Јелшинград, укупне вриједности нешто мање од два милиона КМ.

Донесена је, између осталих, и одлука о измјени регулационог плана који се односи на нови мост у Доцу, чиме су се стекли услови за расписивање тендера и почетак радова већ ове јесени.

Скупштина размотрила 3.500 тачака дневног реда

Коментаришући рад градске скупштине у протекле четири године, пред којом је било око 3.500 тачака дневног реда, градоначелник Радојичић је казао да је изузетно задовољан и да је Скупштина радила конструктивно и  квалитетно.

-Имали смо стабилну скупштинску већину што је и први предуслов да бисте могли да доносите одлуке, али градска скупштина је била учесник многобројних одлука и трансформација у граду и то се највише види на бројним капиталним улагањима, којих је у ове четири године било између 100 и 150 милиона КМ – нагласио је Радојичић.

 

Наставак сједнице сутра, 3. септембра

Наставак 41. сједнице заказан је за сутра, 3. септембар, са почетком од 9 часова. Одборници су данас размотрили и усвојили 77 тачака дневног реда.