Usvojeni programi rada Gradskog štaba za vanredne situacije

Gradski štab za vanredne situacije Grada Banje Luke održao je danas redovnu sjednicu, kojom je predsjedavao gradonačelnik Igor Radojičić. Na sjednici je usvojen izvještaj o radu za 2017. godinu i program rada Gradskog štaba za 2018. godinu.

Prihvaćen je i plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara, kojim su identifikovani rizici od požara, izvršena analiza rizika i kapaciteta, te utvrđene slabosti i nedostaci na osnovu čega su dati prijedlozi dodatnih mjera.

Štab je usvojio i plan odbrane od poplava kao i odluku o određivanju privrednih društava i pravnih lica, nosilaca poslova i zadataka u provođenju mjera zaštite i spasavanja na teritoriji Grada Banja Luka.

U okviru informacije o sprovedenoj edukaciji za učenike srednjih škola istaknuto je da Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice  po prvi put proveo teoretsku obuku za 1.100 učenika iz 15 srednjih škola o temi „Mjesto i uloga civilne zaštite u jedinstvenom sistemu bezbjednosti Republike Srpske i BiH“.

Štab je zatražio od Odsjeka da i u daljem periodu nastavi sa ovim aktivnostima na obuci učenika, kao i sa daljim provođenjem plana obuke i osposobljavanja jedinica i timova civilne zaštite i povjerenika zaštite i spasavanja na teritoriji grada Banje Luke za 2018. godinu.