Uručeni besplatni udžbenici za školarce

U susret skorom početku nove školske godine, zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić i načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, uručili su danas udžbenike za djecu iz višečlanih porodica, kao i za mališane iz romske populacije sa područja Banja Luke.

Kako bi roditelji prošli bez finansijskih izdataka, Udruženju porodica sa četvoro i više djece uručena su 74 kompleta udžbenika za osnovnu školu, dok je za djecu iz romske populacije obezbijeđeno 18 kompleta.

Zamjenik Amidžić naglasio je da gradska administracija, kao i svake godine, nastavalja sa pružanjem podrške ovoj populaciji, jer polazak u školu je značajan materijalan trošak za višečlane porodice.

– Važno je da Grad ima saradnju sa udruženjem u smislu obezbjeđenja  prostor za rad i pokrivanja materijalne troškove kako bi ovo udruženje moglo normalno funkcionisati. Takođe, nastojimo da se pomoć ne ogleda samo u ovakvim akcijama, već postoji značajna podrška višečlanim porodicama kroz različite programe stipendiranja. Kada je u pitanju predškolsko vaspitanje, za svu djecu iz višečlanih porodica, boravak u vrtićima je besplatan, dok 231 dijete iz ove populacije dobija stipendiju – naveo je Srđan Amidžić.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece grada Banje Luke i Republike Srpske, rekao je da ova donacija znači mnogo jer se radi o porodicama čiji su odrasli članovi uglavnom nezaposleni, te da preko 70 odsto porodica nema nikakva primanja.

– Danas je teško školovati i jedno dijete, a da ne govorimo koliko je teško porodicama koje imaju više djece.  Udruženje trenutno ima 630 porodica, koje imaju minimum četvero djece. Uvijek naglašavam da su nam najbitnija zakonska rješenja, trajna i kroz institucije, jednokratne pomoći dođu dobro u jednom momentu ali to nisu trajna rješenja – naglasio je Radovanović.

Zamjenik Amidžić i načelnica Trivić danas su posjetili i Savez udruženja nacionalnih manjina RS gdje su djeci iz romske populacije uručili udžbenike i školski pribor za osnovce, a srednjoškolcima i studentima rješenja o novčanoj pomoći.

Ovo je još jedna od aktivnosti koje se provode svake godine, a ove godine je dodijeljeno 18 kompleta udžbenika i školskog pribora.