Sjećanje na zemljotres: U nedjelju pokazna vježba gradskih vatrogasaca

 

Povodom obilježavanja 50 godina od razornog zemljotresa koji je pogodio naš grad 1969. godine, Odsjek za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Banja Luka organizuje u nedjelju, 27. oktobra Dan otvorenih vrata.

Kako je predviđeno, tog dana na Trgu Krajine, sa početkom u 11:00 časova, biće prikazana oprema i mogućnosti ovog odsjeka.

Akcenat će biti na opremi koja bi se koristila u ovakvim nesrećama kao što su: teška mehanizacija, hidraulični alati, razne vrste spasilačke opreme, te specijalna vozila. Za 12 časova planirano je da gradski vatrogasci izvedu pokaznu vježbu, čija je tema „Spašavanje ljudi koji su ostali zaglavljeni u automobilima usljed zemljotresa“. Ovim putem, pozvali su sve sugrađane da dođu u nedjelju na Trg Krajine kako bi zajednički obilježili sjećanje na taj dan.

Obuka za učenike OŠ „Miloš Crnjanski“

Povodom pedesetogodišnjice velikog zemljotresa, predstavnici Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, organizovali su juče obuku za učenike i nastavnike OŠ „Miloš Crnjanski“ o temi „Zemljotres kao prirodna katastrofa sa posebnim osvrtom na postupanje učenika i nastavnika u takvim okolnostima“. Cilj ove obuke je bio da se učenici i nastavnici upoznaju sa načinima postupanja prije, za vrijeme i nakon zemljotresa, odnosno podizanje individualne i kolektivne svijesti o zemljotresu kao prirodnoj katastrofi.