Сјећање на земљотрес: У недјељу показна вјежба градских ватрогасаца

 

Поводом обиљежавања 50 година од разорног земљотреса који је погодио наш град 1969. године, Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Бања Лука организује у недјељу, 27. октобра Дан отворених врата.

Како је предвиђено, тог дана на Тргу Крајине, са почетком у 11:00 часова, биће приказана опрема и могућности овог одсјека.

Акценат ће бити на опреми која би се користила у оваквим несрећама као што су: тешка механизација, хидраулични алати, разне врсте спасилачке опреме, те специјална возила. За 12 часова планирано је да градски ватрогасци изведу показну вјежбу, чија је тема „Спашавање људи који су остали заглављени у аутомобилима усљед земљотреса“. Овим путем, позвали су све суграђане да дођу у недјељу на Трг Крајине како би заједнички обиљежили сјећање на тај дан.

Обука за ученике ОШ „Милош Црњански“

Поводом педесетогодишњице великог земљотреса, представници Одсјека за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице, организовали су јуче обуку за ученике и наставнике ОШ „Милош Црњански“ о теми „Земљотрес као природна катастрофа са посебним освртом на поступање ученика и наставника у таквим околностима“. Циљ ове обуке је био да се ученици и наставници упознају са начинима поступања прије, за вријеме и након земљотреса, односно подизање индивидуалне и колективне свијести о земљотресу као природној катастрофи.