Svečana akademija: Rajko Petrov Nogo dobitnik Kočićeve nagrade

U Banskom dvoru večeras je održana svečana akademija povodom 53. Kočićevog zbora. Domaćin akademije bio je prvi čovjek Banje Luke Igor Radojičić, koji je u svom obraćanju naglasio da je glavni motiv večerašnje akademije 150 godina Srpske čitaonice.

– To je i vrijeme Petra Kočića, tako da se ove dvije teme prepliću. Ovogodišnji zbor je obilježilo niz književnih manifestacija, muzičkih događaja i izložbi. Nažalost, jedna od tema koja je izbila u prvi plan jeste zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu. To je za svaku osudu i to smo više puta ponovili u ova dva dana. Ima neke čudne veze između Kočićevog djela i ovoga što se desilo ruskom piscu. Izgleda da i sada imamo neku otuđenu vladu u Sarajevu koja je zabranila jednom piscu da dođe na Kočićev zbor – istakao je Radojičić i dodao da se u nedjelju zborovanje tradicionalno završava na Manjači gdje će biti organizovano niz manifestacija, uključujući polaganje vijenaca na spomenik borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Svečanoj akademiji prisustvovao je predcjednik Republike Milorad Dodik. On je kazao da je Kočić bio pisac, ali i narodni buntovnik, čovjek iz naroda koji se borio za slobodu u veoma teškim uslovima koji pomalo liče na ovo što danas imamo.

– Organizacijom Kočićevog zbora, Banja Luka i cijela Krajina odaju počast svom narodnom tribunu, Gradska uprava i gradonačelnik čine sve da Kočićev zbor dobije što veći značaj. Žao mi je što sa nama nije veliki ruski pisac Zahar Prilepin kojem su vlasti BiH zabranile da uđe ovdje – poručio je predsjednik.

Na svečanoj akademiji, tradicionalno je uručena književna nagrada “Petar Kočić” koja je ove godine pripala poznatom srpskom književniku Rajku Petrovu Nogu. Nagradu “Zmijanjče” dobila je Teodora Markovića sa Pala.  U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su banjalučki glumci koji su dočarali vrijeme u kojem je Kočić živio, te SPD Jedinstvo.

Večerašnjoj akademiji prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, ministri u Vladi Republike Srpske i književnici iz regiona.