Рекордан интерес за упис градских обвезница, нуђено чак 25 милиона КМ!

Град Бања Лука успјешно је окончао емисију градских обвезница у износу од 6,2 милиона КМ, којим ће бити финансирано пет великих инфраструктурних пројеката, укључујући и градњу новог Зеленог моста.

Према информацијама са Бањалучке берзе, због рекордне заинтересованости инвеститора, каматна стопа на седмогодишње обвезнице на јучерашњој аукцији оборена је на ефективну каматну стопу од 3,39 одсто, што је за 1,29 одсто ниже у односу на иницијалну каматну стопу.

Према подацима са берзе, укупна тражња за градским обвезницама износила је чак 25 милиона КМ, односно четири пута више у односу на понуду.

Градоначелник Игор Радојичић изјавио је да је ово први пут да је једна локална заједница у Републици Срској у поступку емисије обвезница имала тако велику тражњу. Оваква понуда је, нагласио је Радојичић, довела до тога да је остварена најнижа каматна стопа, икад забиљежена на Бањалучкој берзи, у случају емитовања обвезница од стране локалних заједница.

– Другим ријечима, обезбјеђена су изузетно повољни финансијски услови за за реализацију пет капиталних пројеката које су од животне важности од грађане. С обзиром на појачане гужве у саобраћају посљедњих дана, лако је видјети, колико је, на примјер, важно да се изгради нови мост на Врбасу и споји Источни транзит. Поред тога, тим средствима биће доведена вода до бројних домаћинстава у оквиру пројекта „Црно врело“, спортисти ће добити још једно мјесто за тренирање на мјесту некадашњег Шопинг центра, изградићемо 1,2 километра пута за Мотике те наставити пројекат изградње Источног транзита, и то послије тридесетогодишњег застоја – рекао је Радојичић.

Он је додао да је интерес инвеститора за градским обвезницама показао да финансијске институције имају велики степен повјерења у стабилност градских финансија.