Radojičić u Tel Avivu: Srpska je simbol opstanka, kao Izrael za Jevreje

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić izjavio je u Tel Avivu da se Republika Srpska, poput Izraela, bori za svoj opstanak u kompleksnom regionu.

–  Kada vidimo napade na Izrael i jevrejski narod  vidimo da je država Izrael simbol opstanka i budućnosti za ljude na ovom prostoru. Takav simbol je i Republika Srpska za nas. Razumijemo i podržavamo jevrejski narod i gledamo njega i državu Izrael kao svoje prijatelje – rekao je Radojičić na današnjem međunarodnom skupu, kojem su prisustvovali gradonačelnici više gradova iz cijelog svijeta.

On je naglasio da Banja Luka razvija prijateljske veze sa Izraelom i posebno gradom Modinom, te da je od izuzetne važnosti da se ne zaboravi stradanje srpskog i jevrejskog naroda, ali i brojnih antifašista koji su stradali tokom Drugog svjetskog rata.

Tokom današnjeg okruglog stola pod nazivom „Uloga lokalnih zajednica u brbi protiv mržnje i antisemitizma“ Radojičić je ocijenio da je područje bivše Jugoslavije jako kompleksan prostor i da dijeli mnoge sličnosti sa Izraelom.

– Kada govorim o državi Izrael i jevrejskom narodu, dozvolićete poređenje sa našom situacijom – svake godine, a ove godine je u mjesecu maju, održava se komemoracija žrtvama logora Jasenovac i važno je da se vraćamo svake godine i da razgovaramo o istoriji, da se ne zaborave strašne stvari koje su se dešavale u Drugom svjetskom ratu, gdje su ubijeni mnogi Jevreji, Srbi i drugi antifašisti – rekao je Radojičić i dodao da se svake godine delegacije Banje Luke i grada Modina odaju počast stradalim u Jasenovcu.

On je dodao da je jevrejska zajednica u Banjoj Luci jako mala nakon Drugog svjetskog rata, ali da je, bez obzira na to, u našem gadu izgrađen Jevrejski kulturni centar, kao simbol budućnosti – mjesta gdje se mogu predstaviti različite ideje.

Sa saradnicima, gradonačelnik Radojičić posjetio je i veliku izložbu najnovijih savremenih tehnoloških dostignuća u oblasti komunalnih usluga, saobraćaja i pametnih gradova – „Muni Expo 2019“.

Takođe, susreo se i sa Džekom Rozenom, predsjednikom Svjetskog jevrejsko-američkog kongresa, koji je i organizator ove Međunarodne konferencije gradonačelnika u saradnji sa Federacijom lokalnih uprava Izraela i Ministarstvom spoljnih poslova Izraela.