Radna akcija: Uređenje centra grada

Radna akcija pospremanja grada, organizovana u okviru projekta „Malih intervencija”, okupila je danas veliki broj volontera, sugrađana, akademske zajednice, komunalnih preduzeća i svih ljudi dobre volje koji su čistili centralni dio grada.

-Tim za „Male intervencije“ mjesecima je pripremao jedan obiman projekat, koji u praksi znači čitav niz malih intervencija u prostoru. Danas je u fokusu centar grada, potez od Robne kuće „Boska“ do Narodnog pozorišta RS u kome se radi tzv. pospremanje, kojeg čini niz malih aktivnosti koji treba da učine ovaj centralni dio grada i pješačku zonu urednijom – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je učestvovao u današnjoj akciji.

Kako je naveo, slijedi nova „mala intervencija“ – postavljanje gradskih česmi, od kojih je jedna već osposobljena iza RK „Boska“, a sljedeća će biti postavljena u „Parkiću“ za koju će idejno rješenje biti odabrano putem javnog konkursa.

Šef Tima za „Male intervencije“ Milenko Stanković, kazao je da je centar grada danas ispunjen pozitivnom energijom.

-U današnjoj radnoj akciji učestvuje najviše mladih ljudi, koji prosječno imaju 22 godine, i koji hoće da urede svoj grad. Zajedno korak po korak činimo ovaj grad ljepšim i ugodnijim mjestom za život – rekao je Stanković.

On je naglasio da projekat „Malih intervencija“ ima ukupno 150 lokacija evidentiranih u centru grada i uz obale Vrbasa, od Malte do Kosmosa, između dva tranzita, od mosta Rebrovac do Venecija, te da će u svim planiranim intervencijama u prostoru građani moći aktivno da učestvuju.

Instalacija kod Pravnog fakulteta

Uz ovu prvu veću akciju u okviru projekta „Male interencije“, istovremeno na platou ispred Pravnog fakulteta niče nova atraktivna instalacija-amfiteatar na otvorenom, koju priprema Tim „Small scale“ Istraživačkog centra za prostor. Mlade arhitekte iz ovog tima prije dvije godine su izgradile atraktivan drveni mol na rijeci Vrbas, u blizini dvorane „Obilićevo”.