Promocija novih uniformi banjalučkih vatrogasaca

U vatrogasnom domu u Dervišima danas su javnosti prezentovane nove  uniforme pripadnika civilne zaštite i vatrogasne jedinice. Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun, rekao je da isporuku opreme očekuje do kraja aprila ove godine.

– Riječ je o 450 kompleta uniformi za pripadnike civilne zaštite i 165 kompleta zaštitnih uniformi za banjalučke vatrogasce. Ova investicija je vrijedna više od 500.000 KM. Podsjetio bih da je u proteklih nekoliko godina uloženo dosta sredstava u nabavku vatrogasne opreme, a prioritet u ovoj godini biće izgradnja centralnog magacina za potrebe vatrogasaca i civilne zaštite, a biće tu i nabavka novih terenskih vozila – rekao je Ćućun i naglasio da su banjalučki vatrogasci vrhunski obučeni i uvijek spremni za intervenciju.

Uz nove uniforme, banjalučki vatrogasci su danas dobili i RHB (radiološko-hemijsko-bilošku) opremu i sredstva, a na osnovu sporazuma koji su nedavno potpisali gradonačelnik Igor Radojičić i direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed.

Komandir čete vatrogasne brigade Banja Luka Dragan Savanović, rekao je da je vrijednost RHB opreme oko 105.000 KM, te da će ovu opremu koristiti tim tzv.prvog odgovora od deset pripadnika vatrogasne jedinice Banja Luka, koji će intervenisati na području grada, a po potrebi i na teritoriji RS i BiH, odnosno u inostranstvu.

– Dobili smo četiri specijalna hemijska odijela, gas maske novije proizvodnje koje pored filtera imaju i priključke za izolacione aparate te radio vezu. Tu si i multigasovi različitih tipova, fotojonizujući detektor za hemijske akcidente, lični dozimetri za svakog čalana tima, a dobili smo i najmoedrniji detektor za alfa, beta i gama zračenja bjeloruske proizvodnje. Mi smo i teoretski i praktično potpuno spremni da interevnišemo u slučaju hemijske ili biološke opasnosti, da detektujemo opasnost, da utvrdimo opasne zone i da evakuišemo stanovništvo – pojasnio je Savanović i dodao da su banjalučki vatrogasci na posljednjoj vježbi u Tuzli pokazali vrhunsko umijeće i da su dobili pohvale gotovo svih posmatrača iz 32 zemlje.