Produženo radno vrijeme taksija za lica sa invaliditetom

U cilju poboljšanja usluge taksi prevoza za lica sa invaliditetom, gradske vlasti namjeravaju da urade korekciju radnog vremena, prema kojoj bi ova usluga nazvana „In taksi“ bila dostupna cijeli dan.

Kako su pojasnili u nadležnom Odjeljenju za saobraćaj i puteve, ova usluga umjesto dvokratno kako sada funkcioniše, ubrzo bi trebalo da bude na raspolaganju ovim licima u vremenu od 7 do 22 časa.

Predstavnici Grada su obavili više razgovora sa predstavnicima Gradskog udruženja invalida Banja Luka, te uvažili njihove sugestije za poboljšanje usluge.

-Takođe, od Gradskog odbora udruženja invalida zatražićemo da se uradi revizija postojećeg spiska korisnika. Naime, primjedba na dosadašnje vršenje ove usluge je bila da se trebaju prevoziti samo ona ivalidna lica sa oštećenjem donjih ekstremiteta preko 80%, te će se iz tog razloga zatražiti dostavljanje novog spiska korisnika, a sve u cilju kako bi se usluga pružila onima kojima je i najpotrebnija – rekli su iz nadležnog odjeljenja i naveli da se ovih dana očekuje raspisivanje javne nabavke za izbor prevoznika, po čijem bi okončanju u praksi zaživio novi sistem rada taksi prevoza za ova lica.

Inače, uvažavajući probleme s kojima se susreću invalidna lica, Gradska uprava je 2016.godine uvela uslugu prevoza invalidnih lica na principu taksi prevoza pod nazivom „In taksi“. Navedenu uslugu su mogle da koriste sve invalidne osobe koje su se našle na spisku Gradskog odbora udruženja invalida Banja Luka, a koji je više puta proširivan i dopunjavan što je potvrda da je usluga kvalitetna i pouzdana.

Usluga se trenutno obavlja na način da Grad sufinansira dio cijene, i to start vožnje u iznosu od 2.70 KM i po kilometru 1.80 KM, a invalidno lice plaća 0.3 KM start vožnje i 0.40 KM po kilometru. Prevoz se obavlja vozilom, prilagođenim za invalidna lica.