Prijem za učesnike Međunarodnih književnih susreta

Povodom održavanja Međunarodnih književnih susreta „Banja Luka 2019“, koji su ove godine okupili 27 književnika iz 13 zemalja svijeta, zamjenik gradonalčelnika Srđan Amidžić, priredio je danas prijem za učesnike susreta.

U svom obraćanju književnicima, Amidžić je naglasio da, pored toga što brine o infrastrukturnom razvoju grada, ova gradska administracija mnogo pažnje poklanja kulturi i kulutrnom životu našeg grada.

  • Tokom ovog mjeseca očekujemo veoma važne vijesti iz Brisela gdje branimo našu kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, a književni susreti su sigurno veoma važan segment u kulturi Banje Luke. Uvijek je lijepo čuti da su u vaš grad stigli gosti iz cijelog svijeta koji će lijep glas o Banjoj Luci pronijeti u svojim zemljama – rekao je Amidžić.

Srpski pjesnik iz Temišvara Slavomir Gvozdenović, kazao je da Savez Srba u Rumuniji izuzetno njeguje saradnju sa Republikom Srpskom. On je dodao da je za njih veoma važna ta saradnja koja se odvija u svim segmentima kulturnog stvaralaštva.

Naša gošća iz Japana, Jamasaki Kajoko, istakla je da su japanski i srpski dva jezika kojima se intenzivno služi.

  • Kad god dolazim u vaš grad obuzme me toplina, spontanost, ljubaznost i otvorenost vaših ljudi. To je divan osjećaj, a umjetnost ima veoma važnu ulogu u gradu koji je proživio veoma teške trenutke u zadnjih 30 godina. Samo umjetnost može da otvara srca ljudi koji vas možda ne razumiju – kazala je Kajoko.

Inače, ove godine, Međunarodni književni susreti održavaju se od 13. do 17. septembra na više kulturnih scena na prostoru grada Banje Luke. Organizator susreta je Udruženje književnika Republike Srpske, a ceremonija svečanog zatvaranja biće održana u ponedjeljak 16. septembra u Krupi na Vrbasu.