Припреме за будући арборетум у Трапиској шуми

За будући арборетум на подручју шуме у Трапистима, већ су покренуте прве активности на терену. У току је чишћење и уклањање смећа и отпада са овог простора, један дио прорједа шуме је урађен јесенас, а други ће бити на прољеће. Такође, почело је и обиљежавање спољашњих граница арборетума и други припремни послови.

Будући арборетум дио је планова Града и Шумског газдинства Бања Лука, у оквиру стратешких настојања да се подручје Крчмарица и Траписта, као јединствен природни потенцијал, претвори у зону за одмор и рекреацију.

Парк-шума са арборетумом, који представља збирку дрвенастих биљака гајених на отвореном простору, простираће се на око 100 хектара на подручју између Мађира, Бањалучке пиваре, Слатинског пута и обале Врбаса.

-Предвиђено је да овај простор, осим научној и образовној функцији арборетума, буде посвећен и другим облицима јавне употребе: активној рекреацији, излетничким активностима, прикладним (мањим) облицима угоститељства, јавним догађањима и слично – казао је доцент др Огњен Шукало са Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци, који је, заједно са доцентом др Југославом Брујићем из удружења Arbor magna и другим члановима тима, урадио елаборат о подизању арборетума у оквиру парк-шуме у Трапистима. За овај рад, тим је, недавно, добио прву награду 27. салона урбанизма Удружења урбаниста Србије, у категорији „Истраживања, студије и пројекти из области: заштите природе, заштите предјела, заштите животне средине и пејзажне архитектуре“.

 Фото илустрација

Фото илустрација

 Значајно признање за тим који је урадио елаборат

Значајно признање за тим који је урадио елаборат

Како је нагласио др Шукало, сви садржаји планирани на простору Траписта, развијаће се постепено, током низа година.

-Ни у једном тренутку нису предвиђене велике грађевинске интервенције, а читав простор ће у највећем дијелу остати под шумским покривачем. Густина шуме ће варирати, а тек мјестимично ће простор бити већином отворен, затрављен и са појединачним стаблима – нагласио је он.

У арборетуму ће, према његовим ријечима, бити презентоване бројне врсте дрвећа, грмља и дрвенастих пузавица из свих дијелова свијета који имају умјерену климу. Како је истакао, набавка одговарајућег сјемена и узгој садница представља најзначајнију активност, која слиједи у наредном периоду.

-Посебни одсјеци биће предвиђени за колекције врста са Балканског полуострва, док ће велики дио укупне површине обухвата, најмање једна трећина, остати под постојећом природном шумом са аутохтоним локалним врстама – казао је др Шукало.