Prvi u BiH: Banja Luke počinje sa izradom akcionog plana „zelenog grada“

Grad Banja Luka će biti prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja će početi sa izradom akcionog plana „zelenog grada“ što je postao standard u savremenim lokalnim zajednicama u Evropi, najavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić otvarajući ekološko-turistički festival „Dani Vrbasa“.

On je naveo da će izrada tog plana početi idućeg mjeseca i da će ovaj dokument podrazumjevati niz mjera i projekata koji se odnose na vodu, zaštitu voda, probleem kanalizacije, te zaštitu vazduha i saobraćaj.

Govoreći o manifestaciji „Dani Vrbasa“, Radojičić je rekao da gradska administracija podržava ovakve programe i da će Grad i u budućnosti podržati sve manifestacije posvećene zaštiti životne sredine, ekologiji i turizmu.

On je pozvao nevladine organizacije, udruženja građana i javne ustanove da pripreme kvalitetne projekte i da apliciraju za sredstva iz posebne linije gradskog budžeta za finansiranje turističkih programa i projekata.

– Trebaju nam samo dobre ideje i partneri – istakao je Radojičić.

Govoreći o aktivnostima na zaštiti vodotoka Vrbasa, Radojičić je kazao da je završen rad na izradi plana zaštite od poplava, koji je rađen u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

– Ove godine počinjemo sa realizacijom prve faze ovog plana, a to je zona od granice Banje Luke i Laktaša do ušća Široke u Vrbas gdje će se raditi na vodozaštiti, s tim da je potrebno urediti cijelo područje koje se pokazalo kritičnim u katastrofalnim poplavama 2014. godine – kazao je gradonačelnik.

 Banjalučko kolo

Banjalučko kolo

Festival „Dani Vrbasa“ trajaće dva dana i podrazumijeva veliki broj aktivnosti. Biće organizovane brojne radionice sa djecom o temama ekologije i zaštite životne sredine, a posebna pažnja biće posvećena ribolovačkoj alatki „Banjalučko kolo“, koju koriste jedino ribolovci u našem gradu. I ove godine uručene su nagrade za najbolje fotografije Vrbasa, a najljepšu fotografiju Vrbasa napravio je Ognjen Golubović. U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su članovi folklorne sekcije „Zvjezdice“.

Organizator festivala je udruženje građana „Zeleni Vrbas“, a partneri festivala su Turistička organizacija Banja Luka, Sportsko ribolovno društvo RS, Vodovod Banja Luka, Hidroelektrane na Vrbasu, Šume RS, Elektrokrajina, Prirodno-matematički fakultet i MUP RS, te kompanije Vitinka i Elta.