Први у БиХ: Бања Луке почиње са израдом акционог плана „зеленог града“

Град Бања Лука ће бити прва локална заједница у Босни и Херцеговини која ће почети са израдом акционог плана „зеленог града“ што је постао стандард у савременим локалним заједницама у Европи, најавио је данас градоначелник Игор Радојичић отварајући еколошко-туристички фестивал „Дани Врбаса“.

Он је навео да ће израда тог плана почети идућег мјесеца и да ће овај документ подразумјевати низ мјера и пројеката који се односе на воду, заштиту вода, проблеем канализације, те заштиту ваздуха и саобраћај.

Говорећи о манифестацији „Дани Врбаса“, Радојичић је рекао да градска администрација подржава овакве програме и да ће Град и у будућности подржати све манифестације посвећене заштити животне средине, екологији и туризму.

Он је позвао невладине организације, удружења грађана и јавне установе да припреме квалитетне пројекте и да аплицирају за средства из посебне линије градског буџета за финансирање туристичких програма и пројеката.

– Требају нам само добре идеје и партнери – истакао је Радојичић.

Говорећи о активностима на заштити водотока Врбаса, Радојичић је казао да је завршен рад на изради плана заштите од поплава, који је рађен у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП).

– Ове године почињемо са реализацијом прве фазе овог плана, а то је зона од границе Бање Луке и Лакташа до ушћа Широке у Врбас гдје ће се радити на водозаштити, с тим да је потребно уредити цијело подручје које се показало критичним у катастрофалним поплавама 2014. године – казао је градоначелник.

 Бањалучко коло

Бањалучко коло

Фестивал „Дани Врбаса“ трајаће два дана и подразумијева велики број активности. Биће организоване бројне радионице са дјецом о темама екологије и заштите животне средине, а посебна пажња биће посвећена риболовачкој алатки „Бањалучко коло“, коју користе једино риболовци у нашем граду. И ове године уручене су награде за најбоље фотографије Врбаса, а најљепшу фотографију Врбаса направио је Огњен Голубовић. У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су чланови фолклорне секције „Звјездице“.

Организатор фестивала је удружење грађана „Зелени Врбас“, а партнери фестивала су Туристичка организација Бања Лука, Спортско риболовно друштво РС, Водовод Бања Лука, Хидроелектране на Врбасу, Шуме РС, Електрокрајина, Природно-математички факултет и МУП РС, те компаније Витинка и Елта.