Po prvi put: Banja Luka dobila Strategiju razvoja kulture

Banja Luka je, po prvi put, danas dobila Strategiju razvoja kulture za period od 2018-2028. godine, koja je dio šireg plana i aktivnosti u vezi sa pripremom kandidature našeg grada za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Prijedlog ovog strateškog dokumenta, kojim su trasirani pravci razvoja kulture za naredni desetogodišnji period u gradu, dobio je podršku na današnjoj 24. sjednici Skupštine Grada.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se ovim dokumentom dobija jasna trasa razvoja gradske kulture u narednih deset godina u smislu infrastrukture koja je potrebna, kulturne scene, ljudskih resursa i finansiranja kreativnih ideja.

-Radi se o jednom vrlo sistematičnom, inovativnom, svježem dokumentu koji predstavlja naš uvod u aplikaciju za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Da bi grad uopšte mogao da aplicira, potrebno je da ima dugoročno planiranje kulture – rekao je Radojičić.

On je rekao da grad ima dosta ambiciozan plan, te da se najveća ulaganja odnose na infrastrukturu, od čega je najveći pojedinačni projekat u Planu kapitalnih investicija – nova višefunkcijska kongresno-konferencijsko koncertna dvorana, te da je procijenjena vrijednost tog objekta zajedno sa pripadajućim zemljištem i  eventualno hotelom visoke kategorije između 40 i 50 miliona KM. U tom pravcu, kako je rekao – usvojen je Regulacioni plan „Centar Aleja“ čime je određena lokacija, a na jesen bi trebalo ići na vjerovatno međunarodni konkurs za idejno rješenje, a nakon toga će se moći ići u projekat traženja sredstava.

Šef Tima za pripremu aplikacije „Banja Luka 2024” Marko Bilbija, rekao je da je ono što je važno jeste da se Tim tokom cijelog procesa donošenja ovog strateškog dokumenta trudio da bude maksimalno transparentan i participativan.

-Godinu dana intenzivno smo radili sa cijelom kulturnom scenom Banje Luke, sa kulturnim akterima, institucijama i organizacijama. Suština strategije jeste da kulturi da jedan jasan pravac i da cijelu kulturu postavi u jedan koherentan sistem, da sada zapravo dobijemo jednu platformu za bolju komunikaciju unutar kulture i da dobijemo jedan pravac u kojem želimo da vidimo Banju Luku kroz tih deset godina koliko ovaj dokument propisuje – naglasio je Bilbija.

Prihvaćena odluka o osnivanju Foruma za bezbjednost građana

Na današnjem zasjedanju, gradski parlament prihvatio je gradonačelnikov prijedlog o osnivanju Foruma za bezbjednost građana.

Kako je kazao gradonačelnik Radojičić – Forum je savjetodavni organ Skupštine Grada, ističući da slična tijela postoje od SAD-a do Prijedora i da predstavljaju oblik komunikacije i saradnje građana sa drugim institucijama na pitanju bezbjednosti.

-Dakle, Grad povezuje srednje i osnovne škole, mjesne zajednice, građane, nevladine institucije, policiju da razgovaraju i predlažu šta je potrebno ili šta je dobro u oblasti bezbjednosti, od video nadzora, od pitanja bezbjednosti oko škola, vrtića, insfrastrukturnih objekta pa na dalje – rekao je Radojičić.

On je rekao da su iskustva nekih drugih gradova, poput Prijedora pozitivna i da ga je to rukovodilo da predloži jednu ovakvu odluku i da se formira Forum za bezbjednost građana.

-Imam osjećaj da građani hoće da dosta stvari predlože, da imaju ideja i inicijativa, a Grad se ovdje pojavljuje kao katalizator da se to negdje modelira i da dobije svoj optimalan oblik prema onim organima koji su nadležni i koji odlučuju o ovim stvarima – kaže Radojičić i dodao da bi Forum trebalo da zasjeda bar dva puta godišnje i predlaže mjere za poboljšanje mjera bezbjednosti.

 

Na današnjem 24. zasjedanju donesena je i Odluka o određivanju naziva ulica, trgova i dijelova naseljenih mjesta i obilježavanja zgrada brojevima.

Prihvaćena je i Informacija o stanju sudskih i upravnih postupaka sa aspekta zaštite imovinskih prava i interesa Grada. U vezi s tom odlukom, gradonačelnik Radojičić je rekao da Grad ima veoma mnogo različitih upravnih, parničnih i drugih postupaka.

Prema njegovim riječima, u proteklih godinu dana – Grad je imao prilično uspjeha, jer je dobio nekoliko predmeta.

Podrška izvvještajima o poslovanju nekoliko komunalnih preduzeća

Podršku su danas dobili i izvještaji o provođenju Lokalnog ekološkog akcionog plana za Grad Banju Luku, o poslovanju nekoliko komunalnih preduzeća, i to: „Vodovoda“ a.d, „Gradskog groblja“ i „Čistoće“ a.d, kao i više tačaka iz oblasti prostornog planiranja i imovinskih odnosa.

Od kadrovskih pitanja, između ostalog, Bosiljka Radić diplomirani ekonomista – imenovana je za direktora JU „Radnički univerzitet“.

Skupštinska pauza do avgusta

Skupština grada Banja Luka, nakon ovog 24. zasjedanja, ulazi u ljetnu pauzu do avgusta.

Predsjednik Skupštine Grada Zoran Talić je istakao da je Skupština planirano, što se tiče prvog tromjesječja, većinom ispunila.

– Planiramo da poslije ovog skupštinskog zasjedanja održimo sastanak u Stručnoj službi, da vidimo šta je od tačaka dnevnog reda još ostalo. Mislim da smo ispunili sve ono što smo predvidjeli u zadatom periodu, pogotovo što nam je bilo bitno da usvajamo izvještaje i informacije javnih ustanova i preduzeća – istakao je predsjednik Talić.